Hirdetés
Hirdetés
— 2022. április 14.

A Buharovoké a Kassák kortárs művészeti díj

Április 13-án, csütörtökön a Kassák Múzeumban kihirdették a Kassák-díj nyertesét: Igor és Ivan Buharov, azaz Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor filmterve nyerte el az idén először átadott kortárs művészeti díjat. A film- illetve projekttervük címe: Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták – ami idézet Kassák Egy ember élete című könyvéből. A díjnyertes filminstalláció Kassák Lajos fiatalkori barátjáról, Szittya Emilről szól majd.

A történetben Szittya maga is filmesként jelenik meg, aki csavargásait és az általa gyűjtött álmokat nemcsak írásaiban, hanem kísérleti filmekben is feldolgozza. A Buharovok projektjének kurátora Erdődi Katalin lesz.

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kassák Múzeum, valamint az Interart Alapítvány közösen hirdetett pályázatot, amelynek célja olyan alkotások létrejöttének támogatása, amelyek kapcsolódnak Kassák művészetszemléletéhez és aktualizálják az avantgárd mozgalmak által felvetett kérdéseket.

A pályázat, illetve a díj finalistáinak listája március közepére alakult ki: Erdei Krisztina, Horváth Lóczi Judit, Igor és Ivan Buharov, Kelle Antal és Szabó Attila kapták a legtöbb szavazatot a zsűritől. A pályaműveket öttagú zsűri véleményezte, amelynek tagjai Andrási Gábor, Csatlós Judit, Kertész László, Kopeczky Róna és Rockenbauer Zoltán voltak. 

Igor és Ivan Buharov Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták című filminstallációja a Kassákra is komoly hatással bíró, álomgyűjteményéről is híres Szittya Emil költő, író, festő, művészetkritikus alakjának állít emléket. Együtt csavarogták végig Nyugat-Európát, miközben Szittya koldulással és szélhámos trükkökkel biztosította a létfenntartásukat; közös kalandjaikat Kassák Egy ember élete című önéletrajzi regényében is megörökítette.

Hevesi Nándor átveszi a Kassák-díjat csütörtökön a Kassák Múzeumban.
A képen Dr. Argay István, orvos, műgyűjtő, a díj alapítója,
Szőke Katalin projektvezető, Szeredy-Merse Pál a Kassák Múzeum főosztályvezetője
és Gajzágó György az Interart Alapítvány vezetője

Szittya a második világháború alatt Franciaországban ismerős és ismeretlen emberek álmait gyűjtötte. 82 álom a második világháború idején 1939–1944 (82 rêves pendant la guerre) című kötete az alkotók számára különösen inspiráló volt, hiszen korábbi filmjeikben is többször foglalkoztak már az álom témájával. A szerzőpáros többcsatornás, szuper 8 mm-es technikára épülő filminstallációja elsősorban Szittya egyéni hangú – kollázs jellegű, fragmentumokból építkező – írásaiból, illetve festményeiből merít ihletet.

A Buharovok, azaz Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor független filmesek, a kilencvenes évek közepe óta dolgoznak együtt. Jelentős nemzetközi sikereket is elértek a filmjeikkel, illetve a hozzájuk kapcsolódó performanszaikkal, kiállításaikkal. Legalább két tucat filmet jegyeznek közösen. Az utóbbi időben a 2018-as grazi Steirischer Herbst-en, illetve a 2021-es OFF-Biennále Budapesten is szerepeltek az Örök szándékmező hangolás, illetve a Revolúcióparabotanika című projektjükkel. Legutóbbi filmjük, a Melegvizek országa (2022, Land of warm waters) Párizsban és Belgrádban is nemzetközi díjat nyert.

Erdődi Katalin független kurátor, dramaturg és kutató, aki a kortárs művészet és performansz területének szakértője. A Buharov testvérekkel több korábbi projektben dolgoztak együtt. Legutóbbi munkáiban a vidék változását, társadalmi és politikai átalakulását kutatja kollaboratív művészeti és kurátori projektek keretében. 2020-ban Igor Zabel-díjat kapott. 

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő hozta létre Kassák Lajos szellemiségéhez kapcsolódó művek és projektek létrehozásának ösztönzésére. Az alapító együttműködő partnerei a pályázatot lebonyolító és a nyertes pályaművet bemutató Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum és az Interart Alapítvány.  

A díjra olyan alkotói tervvel lehet pályázni, amely kapcsolódik Kassák Lajos életművéhez, a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeihez és tematikus fókuszpontjaihoz, valamint az avantgárd mozgalmak által felvetett kérdések mai értelmezéséhez.  

Borítókép: Melegvizek országa (2022), jelenet a filmből