Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 21.

Kihirdették a Kassák-díj finalistáit

Öt művész munkáit választották ki az idén először kiírt Kassák kortárs művészeti díjra beérkezett pályamunkákból, melyek közül a zsűri április 13-án jelenti majd be a végső nyertest.

Erdei Krisztina, Horváth Lóczi Judit, Igor és Ivan Buharov, Kelle Antal és Szabó Attila tervei kapták a legtöbb szavazatot a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kassák Múzeum valamint az Interart Alapítvány közösen meghirdetett pályázatán, melynek célja olyan alkotások létrejöttének támogatása, amelyek kapcsolódnak Kassák művészetszemléletéhez és aktualizálják az avantgárd mozgalmak által felvetett kérdéseket.

Erdei Krisztina Kassák kortárs képzőművészeti díj 2022 pályázatra benyújtott kiállítástervének részlete

A pályaműveket öttagú zsűri véleményezte, melynek tagjai Andrási Gábor, Csatlós Judit, Kertész László, Kopeczky Róna és Rockenbauer Zoltán voltak. A nyertesnek járó díj átadása 2022. április 13-án lesz a Kassák Múzeumban. 

Március 21. és 25. között minden nap egy új pályázó és pályaműve tekinthető meg a Kassák Múzeum oldalán.

Elsőként Erdei Kriszta pályaműve jelent meg. Él és alkot című munkájában Kassák közösségszervező kezdeményezéseihez kapcsolódva, korábbi, civil szervezetekkel folytatott saját tevékenysége nyomán értelmezi újra a társadalmi és művészeti praxis közötti kapcsolatokat, hátrányos helyzetű településeken végzett művészeti nevelési programokat dokumentáló fotóival, melyeket vizuális analízisnek vet alá.

Horváth Lóczi Judit Let me play! címmel Kassák és az avantgárd szellemiségét ellentétpárokkal idézi meg ­- rend és rendetlenség, bezártság és szabadság, szigorú elvek és határtalan játékosság  -, melyeket egy geometrikus rendben felépített moduláris installációban fogalmaz meg.

Igor és Ivan Buharov Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták című filminstallációja a Kassákra is komoly hatással bíró, álomgyűjteményéről is híres Szittya Emil költő, író, festő, művészetkritikus alakjának állít emléket. Együtt csavarogták végig Nyugat-Európát, miközben Szittya koldulással és szélhámos trükkökkel biztosította a létfenntartásukat; közös kalandjaikat Kassák Egy ember élete című önéletrajzi regényében is megörökítette.

Kelle Antal háromrészes interaktív installációs terve, Az időtlenség álma abból indul ki, hogy Kassákot is folyamatosan izgatta, milyen hatása lesz a tevékenységének 100 év múlva.

Szabó Attila a párhuzamos valóságok hétköznapi jelenségére reflektál pusztán optikai eszközök és fotómunkák segítségével Más lett a dolgok optikája című pályamunkájában.

Kassák sokoldalú – író, képzőművész, lapszerkesztő, tervezőgrafikus és közösségteremtő – egyéniségként különböző módokon és formákban reagált az éppen aktuális társadalmi helyzetre és a kortárs művészet kihívásaira. Művészeti és közösségszervező tevékenysége során a társadalomkritikát merész jövőalakító elképzelésekkel ötvözte. Az 1910-es évektől hatékonyan működtette egész Európára kiterjedő kapcsolatrendszerét. Kritikai hangvétele, rendíthetetlen személyisége sokaknak példaként szolgált még halála után is. Kérdésfelvetései a művészet feladatáról valamint a művészet és a társadalom kapcsolatáról mindmáig aktuálisak. A Kassák kortárs művészeti díj olyan alkotások létrejöttét segíti elő, amelyek megmutatják e gondolatok mai érvényességét – áll a Kassák múzeum sajtóközleményében.    

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő hozta létre, az alapító együttműködő partnerei a pályázatot lebonyolító és a nyertes pályaművet bemutató Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum és az Interart Alapítvány.