Hirdetés
Hirdetés
— 2024. október 22.

Öt szobrász jutott be a Konok-Hetey Művészeti díj idei döntőjébe

November 20-án adják át az idei Konok–Hetey Művészeti Díjat, melynek finalistái: Bálványos Levente, Kelemen Zénó, Melkovics Tamás, Saxon-Szász János és Zalavári József.

A tavaly alapított díjra a páratlan években festőművészek, a párosakban szobrászok jelentkezhetnek, mindig az adott év szeptemberének elejéig. A 15 éve életre hívott  Konok–Hetey Művészeti Alapítvány az alapító művészek – Konok Tamás és Hetey Katalin – életművének gondozása mellett a tehetséges kortárs képzőművészek bemutatását és támogatását is is feladatának tekinti. A díj különlegessége, hogy 35 évnél idősebb alkotók pályázhatnak rá. A vállalkozásban az Alapítvány mellett a Hetey Katalint képviselő Einspach-Czapolai Fine Art Galéria is közreműködik.

A pályázaton olyan szobrászművészek vehettek részt, akik a nonfiguratív, geometrikus absztrakt-konstruktív-konkrét szobrászattal, objekt- térművészettel, illetve egyéb újító munkákkal gazdagítják a művészeti szcénát. Az idei díj shortlistjére öten kerültek fel: Bálványos Levente, Kelemen Zénó, Melkovics Tamás, Saxon-Szász János és Zalavári József.

Bálványos Levente munkája

A következő évben ismét festőművészek számára hirdetik meg a pályázatot. 2023-ban Wolsky András festőművész részesült az elismerésben.

A zsűri elnöke Szipőcs Krisztina művészettörténész. A bírálóbizottság további tagjai a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány kuratóriumának tagjai: Konok Marianne, Konok Tamás özvegye; Hegyeshalmi László képzőművész; Juhász Anna irodalmár; Juhász László alapító; N. Mészáros Júlia művészettörténész; Molnár Ani, a kuratórium elnöke.

A díj 300 ezer forint pénzjutalommal és egy vándordíjjal – Botos Péter üvegművész munkája – is jár. Az eredményhirdetést a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban tartják ünnepélyes keretek között november 20-án.