Hirdetés
Hirdetés
— 2023. január 17.

Öten kapják a legrangosabb cseh kortárs művészeti díjat

A Jindřich Chalupecký-díj a fiatal kortárs alkotóknak adható legrangosabb elismerés Csehországban. Harmincnegyedik alkalommal ítélték oda, és négy művészt valamint egy művészkollektívát ismertek el vele.

Az Artalk cseh kortárs művészeti online magazin beszámolója szerint a 2023-s díjra összesen 108 pályázat érkezett. A páylázók anyagait nemzetközi zsűri tekintette át, amelynek tagjai voltak Ivet Ćurlin (kurátor, a WHW tagja, illetve a Kunsthalle Wien egyik művészeti vezetője), Anna Daučíková (művész és oktató), Charles Esche (az eindhoveni Van Abbemuseum igazgatója), Fatoş Üstek (kurátor és művészeti író Nagy-Britanniából) valamint Jan Zálešák (kurátor, a brnói FAVU tanára).

A 35 év alatti műávészeknek adható díjat 2023-ban Kryštof Brůha, Lenka Glisníková, Petra Janda, Gabriela Těthalová képzőművészek, és a Stony Tellers művészkollektíva kapták.

Kryštof Brůha a művészet és a tudomány eszközeit használja, makro- vagy akár kozmikus szintű kérdések végiggondolására. Lenka Glisníková a fotográfia kiterjesztésével, az intermediális művészet lehetőségeivel foglalkozik. Petra Janda szobrai és objektjei a kiállítási tereken kívüli világból táplálkoznak, jellemző rájuk az organikus anyagok használata és a mezőgazdaságra, az ember és természet kapcsolatára való reakció. Gabriela Těthalová festészete sajátosan keveri az absztrakt és a figurális formanyelvet. A Stony Tellers művészcsoport a kölcsönös gondoskodás és a megosztás alapjain álló közösségépítéssel foglalkozik, a művészet gondolkodásmódjait reális élethelyzetekben alkalmazva.

A díjazottak kiállítása novemberben nyílik majd az ostravai PLATO galériában, a Propaganda Station című projekttel együtt, amely a művészet, a propaganda és a demokrácia viszonyát vizsgálja és Jonas Staal holland képzőművész lesz a meghívott vendége.

A cseh művészetelméleti szakember, kritikus, filozófus, esszéíró Jindřich Chalupecký-ről elnevezett díjat 1990-ben hozták létre, alapítói között volt mások mellett Václav Havel is. A díjat, amely pénzjutalommal, produkciós költségekrte költhető összeggel, külföldi residency programban való részvétellel, kiállítási lehetőséggel és egyéves kooperációs lehetőséggel jár, a Cseh Köztársaságban működő, 35 év alatti képzőművészek kaphatják.

Borítókép: Lenka Glisníková fotója és objektje.