Hirdetés
Hirdetés
— 2022. május 30.

Két magyar festőművész a Strabag Artaward idei shortlistjén

Ausztria legnagyobb és Európa egyik legnagyobb építőipari vállalkozása, a Kelet- és Délkelet-Európában különösen aktív STRABAG SE társadalmi és kulturális szerepvállalása részeként 1994-ben művészeti díjat alapított. A STRABAG Artaward-ot egészen 2009-ig csak osztrák művészek kaphatták meg, azóta azonban néhány olyan külföldi országból is pályázhatak fiatal alkotók, melyekben a cég aktívan jelen van.

Ezen országok listája háromévenként változik; a magyar művészek számára először 2009-2011 között nyílt meg a lehetőség, mely most, 2021-2023 között ismét adott. A 40 év alatti, magyar vagy legalább két éve Magyarországon élő alkotók ezúttal osztrák, lengyel, cseh és szlovák pályatársaikkal együtt pályázhatnak, más versenyeken még nem díjazott festményekkel és/vagy grafikákkal.

A STRABAG díj magyarországi története azonban ennél jóval hosszabb, hiszen már 1997 és 2008 között volt egy magát idővel rangos elismeréssé kinőtt, kifejezetten magyarországi  STRABAG pályázat a cégcsoporthoz tartozó Magyar Aszfalt Kft gondozásában és Pinczehelyi Sándor festőművész szervezésében. Ez a pályázat adta át helyét 2009-től a nemzetközi kiírásnak. A pályázatokat ugyancsak egy ciklusonként változó összetételű, nyolctagú, kurátorokból, galeristákból, műgyűjtőkből és a STRABAG Kunstforum vezetőiből álló nemzetközi zsűri bírálja el két fordulóban. A jelenlegi zsűrinek magyar részről Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennále Budapest alapítója és projektvezetője a tagja.

Bernáth Dániel. Fotó: Belicza László Gábor. A művész jóvoltából

A magyar képzőművészek közül először Tibor Zsolt került fel a mindig öt nevet tartalmazó shortlistre 2009-ben, 2011-ben pedig Czene Márta személyében – először és mindeddig utoljára – magyar (társ)nyertese is volt a díjnak. Ugyanebben az évben a shortlistre felkerült a belgiumi születésű, de Magyarországon élt, tragikusan fiatalon elhunyt Kim Corbisier is. Tavaly, azaz az első olyan évben, amikor a magyar művészek újra pályázhattak, az előválogatáson viszonylag sokan túljutottak, a shortlistre azonban egyiküknek sem sikerült felkerülnie.

Bernáth Dániel: Y Caravan, 2022, plywood, acryl, 166 x 125cm. A művész jóvoltából

Idén viszont a tavalyinál is több hazai pályázó közül ketten is, Bernáth Dániel és Ezer Ákos is bekerültek az “ötök” közé. Rajtuk kívül ez még a lengyel Marcin Jasiknak, az akkori NDK-ban  született, Ausztriában élő Andreas Wernernek és az osztrák Georg Pinterischnek sikerült. A zsűri közülük választja ki majd a győztest, aki a díj mellé 15 ezer eurót kap, míg a shortlisten szereplő többi művész jutalma 5-5 ezer euró. A díjazott művészek munkáit a bécsi STRABAG Artlounge először együtt állítja ki június 10-augusztus 19. között, ezt követően mind az öt művész egyéni bemutatkozási lehetőséget is kap ugyanitt. Valamennyien pályázhatnak továbbá több hónapos rezidencia-programra a STRABAG Artstudioban és műveiket megvásárolhatják a cég saját gyűjteménye számára.

Ezer Ákos. A művész jóvoltából

A döntőbe jutott mindkét magyar művész 2014-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, s azóta bel-és külföldön is jelentős ismertségre tettek szert.

Ezer Ákos: Canceled flight, 2022, oil on canvas, 235 x 200 cm. A művész jóvoltából

Egyikük pályáján sem a STRABAG Artaward lenne az első komoly nemzetközi elismerés, hiszen Bernáth Dániel az Essl Art Award kitüntetettje volt 2015-ben, míg Ezer Ákos az Esterházy Művészeti Díjat nyerte el 2017-ben, s ő már tavaly is túljutott a STRABAG díjának előválogatóján.

Borítókép: Ezer Ákos: Canceled flight, 2022, oil on canvas, 235 x 200 cm, részlet. A művész jóvoltából