Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 24.

Művészeti díjat hozott létre a Konok-Hetey Alapítvány

Szeptember 8-ig várják a geometrikus-konstruktív-konkrét festészettel foglalkozó 35 év feletti művészek pályázati anyagát.

A Konok Tamás festőművész és Hetey Katalin szobrászművész kezdeményezésére 2008-ban létrejött Konok–Hetey Művészeti Alapítvány idén képzőművészeti díjat hozott létre. A díjat ezentúl évente hirdetik meg, felváltva festő- és szobrászművészek részére. Az első évben a pályázaton festőművészek vehetnek részt.

Azoknak az alkotóknak várják az anyagát, akik geometrikus-konstruktív-konkrét festészettel foglalkoznak, és innovatív művekkel, új gondolatokkal, témákkal gazdagítják a képzőművészetnek ezt a területét. A pályázatokat az alapítvány kuratóriuma és egy alapítványon kívüli művészettörténész értékeli.

Konok Tamás: Tér átlókkal, 1989/81, akril, karton, 51×72 cm, fotó: Lázár Eszter, a Molnár Ani Galéria jóvoltából


Az idei zsűri tagjai: Szipőcs Krisztina, művészettörténész; az alapítvány részéről N. Mészáros Júlia, művészettörténész, alapító; Konok Marianne – Konok Tamás özvegye, Hetey Katalin halála utáni felesége –; Juhász Anna, irodalmár; Hegyeshalmi László, képzőművész; Juhász László, alapító és Molnár Ani, galériavezető, a kuratórium elnöke.

A zsűri által legjobbnak ítélt pályázó a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány 300 000 forintos pénzdíját és a díjat dokumentáló oklevelet kap.

A pályázat feltételei: harmincötödik évet betöltött életkor, egyenletes, magas színvonalú alkotói teljesítmény. A pályázatnak tartalmaznia kell egy szakmai önéletrajzot (tanulmányok, a legfontosabb önálló és csoportos kiállítások, díjak, művészeti tagságok, bibliográfia); egy a pályázó eddigi életművét összefogalaló 2000-2500 karakter terjedelmű írást, valamint a saját munkákat tartalmazó portfóliót a művek adataival. A pályázati anyagot pdf formátumban szeptember 8-ig várják az alapítvány címére: konokheteyartfoundation@gmail.com.

A díj átadásásra 2023 októberében kerül sor, a zsűri döntéséről szeptember végéig értesítik a pályázókat.

Az egykori művészházaspárról elnevezett Alapítvány kiemelt feladati közé tartozik a két alapító – Hetey Katalin (1924–2010) és Konok Tamás (1930–2020) életművének gondozása, közzététele, kiállítása; a XX. századi és a kortárs művészet – különösen a szobrászat és a festészet – progresszív eredményeinek és kiemelkedő jelentőségű hazai és külföldi alkotóinak támogatása, a kortárs művészet befogadásának és megértésének segítése.