Hirdetés
Hirdetés
— 2024. szeptember 5.

Neurodiverzitás – A mű heti ajánlója

A neurotipikustól eltérő agyi működés, a neurodiverzitás megértésének fontosságát hangsúlyozza a Light Art Múzeum legújabb tárlata – nem haszontalan tudás napjainkban. A Ludwig új kiállítása pedig Arthur C. Danto nyomán azt feszegeti, meg tudjuk-e állapítani egy tárgyról első ránézésre, hogy műalkotás-e. Kellemes ősz- és iskolakezdést minden kedves olvasónak!

Apollo Gallery /// Venus kertje

Az újonnan nyílt Apollo Gallery első kiállítása 12 művész munkáit mutatja be, melyeken keresztül személyes történetek, női sorsok, mitologikus víziók elevenednek meg. Kiállító művészek: Anna Margit, Brassai Gabriella, El Kazovszkij, Farkas Aliz, Ferenczy Noémi, Földes Dóra, Ilona Keserü Ilona, Kis-Kéry Anna, Pakosz Anna, Poppre Orsolya, Pósalaki Anett, Vojnich Erzsébet.

El Kazovszkij: Kék hegyi Vénusz

2024. október 10-ig


Light Art Museum /// Phantom Vision

A fénymúzeum új, immerzív kiállításának központjában a fény kettős természetéből kiindulva a hullámjelenségek sokrétű világa áll. A tudomány és a művészet határmezsgyéjén mozgó alkotások felhívják a figyelmet többek közt arra is, „hogy a másfajta látásmódok és az eltérő kognitív képességek miként járulnak hozzá a valóságról alkotott elképzeléseink kialakulásához. (…) hangsúlyozzák a neurotipikustól eltérő agyi működés (neurodiverzitás) megértésének fontosságát az álmokban és az éber állapotban.” Kurátorok: Bencsik Barnabás és Szalai Borbála. 

Csörgő Attila: Hogyan szerkesszünk narancsot?, 1994 

2025. július 1-ig


Karinthy Szalon /// Algazöld csend bont virágot bennem — Haniko vizuális művész kiállítása

Herbert Anikó (Haniko) vizuális művész alkotásai olyan figurális és absztrakt formák tárházát vonultatják fel, amelyek folyamatos metamorfózisban lebegnek. „Ezek a biomorf lények búvópatakként rétegződnek egymásra, és olyan kolóniákat alkotnak, amelyek összeszövik élő és élettelen, ember és nem ember, állat és növény területeit.”
Hanikó hidrobiológusok, limnológusok, algológusok tudományos munkáiból merít ihletet, két tudós, Sebestyén Olga és Kol Erzsébet életútját is feldolgozva.
A kiállítás Kurátor: Szabó Annamária.

2024. október 3-ig


Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem /// Az Európai Művész Háza

A Magyar Képzőművészeti Egyetem nemzetközi projektjének – melyben a saarbrückeni, a drezdai, a rigai és a budapesti művészeti egyetemek hallgatói vesznek részt egy héten át – kiindulópontja a címbe foglalt három szó, és a belőlük következő, jövőre irányuló három kérdés: „Hogyan képzeljük el Európát? Mit gondolunk a művész jövőjéről? Milyen házat vagyunk képesek közösen építeni?” A közös munka összegzését bemutató tárlat megnyitója 2024. szeptember 18-án lesz. Programgazda: Mélyi József.

2024. október 8-ig


Ludwig Múzeum /// Fordított tárgyak

„Arthur C. Danto amerikai művészetfilozófus azt a felvetést elemzi, hogy ha belépünk egy szobába, ami tele van zsúfolva különböző tárgyakkal, vajon szét tudnánk-e választani ránézésre, hogy melyik a műalkotás és melyik a hétköznapi tárgy. Danto többek között azt állítja, hogy akkor is fel tudjuk ismerni a művészetet, ha nem feltétlenül rendelkezünk szabatos definícióval. 

Fordított tárgyak kiállítás az utóbbi 10–15 év során a kortárs képzőművészetben egyre elterjedtebbé váló hagyományos kézműves technikák jelenlétének okait és különféle jelentéseit vizsgálja. Úgy tűnik, a művészetfogalom ezen változásához nemcsak a művészeti gyakorlatok átalakulása, hanem az intézményrendszer elveinek újragondolása is szoros kölcsönhatásban járult hozzá.” A művészek újabb és újabb technikákat, eljárásokat fedeznek fel, sajátítanak ki a maguk számára, és ezek kontextuális tartalmát beépítik munkáik jelentésébe. Igaz, már nagyon régóta nem kizárólag a festészeti és a szobrászati technikákkal létrehozott műveket tartjuk képzőművészetnek, illetve annak, hogy valakit művészként tartsunk számon, ugyancsak régóta nem kritériuma a művészeti felsőoktatásban szerzett diploma. Mindazonáltal bizonyos technikák, eljárások és módszerek továbbra is marginálisnak számítanak a képzőművészeten belül annak ellenére, hogy a műalkotás létrehozása már rég nem kapcsolódik össze a művész kétkezi munkájával. 

Jakup FERRI: Cím nélkül / Untitled, 2015 Fotó / Photo: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

2024. november 24-ig


+1

ISBN+ /// Cinema Teleport


Az ISBN könyv+galéria hét éven keresztül működött a budapesti Víg utcában mint művészeti szakkönyvesbolt és kortárs művészeti projekt galéria. Augusztus 27-én új fejezet nyílt az intézmény történetében, hiszen a Baross utca 42-be költözött és ISBN+ néven, megújult terekkel és művészeti programmal folytatja a működést. Az új helyszínen a klasszikus white cube kiállítóteret rendezvényhelyszínként is funkcionáló videógaléria, valamint pop-up kiállításokra optimalizált projekt terem váltotta fel.

A Cinema Teleport, mely az egykori Teleport Galéria Cinema Teleoprt projektjét hívja újra életre az ISBN+ videógalériájának bemutatkozó programjaként.


Borítókép: LIMINAL STATE: SIZIGIA (Lunarpunk sorozat), 2024