Hirdetés
Hirdetés
— 2024. február 8.

Ritmus és algoritmus – A mű heti ajánlója

Koromfeketeség, füst, pocsolya; másfelől a színek ritmusa: szenzuális absztrakciók széles skálája évszakváltáshoz. Emellett többszörös főhajtás a generatív, algoritmikus gondolkodás és a képzőművészet együtthatásának egyik első megteremtője, a tél elején 99 évesen elhunyt Vera Molnár előtt.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Inda Galéria /// Koós Gábor: Gazing Into Darkness // A sötétbe nézek

„…Egy apró ecsettel pontról pontra átfestem a kép fehér részeit ugyanazzal a sötét festékkel, hogy kitöröljek belőle minden fényt. Ezzel a gesztussal más minőséget adok a fekete festéknek, amelyet az elmúlt 15 évben nyomtatáshoz használtam: szürkés, szinte fénylő ezüst lesz. A kiállítótérben a szinte minden fényt elnyelő, feketére festett rajzok mellett a falakon láthatók a nyomatok fekete-fehér és befeketített verziói is.”

Kiállítási enteriőr
Az Inda Galéria jóvoltából.

2024. március 14-ig.


Vasarely Múzeum /// Színek, számok

„A színek használata, rendszerezése során az arány, a ritmus, a mennyiség és más, matematikai vagy geometriai természetű kérdések merülnek föl. A kiállítás egyrészt kolorista alkotókra fókuszál, akiknél a színelméleti megközelítés meghatározó, és saját színtani kutatásokkal, egyéni színelmélettel rendelkeznek. Másrészt viszont olyanokat is szeretnénk bemutatni, akiknél a számok más módon jelentkeznek, és a számokkal kapcsolatos formaalkotás kap főszerepet.”

2024. április 28-ig


Molnár Ani Galéria /// Forgács Péter: Füst / Fej / Pocsolya

„Forgács legújabb, fotóalapú munkái a szemlélődés tanúbizonyságai, melyek motívumaik szerint három sorozatra bonthatók ebben a kiállításban. Világosan összeköti őket a megfigyelés létállapota, melyet nem sürget sem a hétköznapi élet körforgása, sem a jelentéseket egy pontba összeterelő történetszál. A füst és pocsolya mint szimbólum egyszerre efemer és rejtélyes, a bennük eltűnő vagy éppen tükröződő alakok töredékessége pedig egy tudatot érintő határra mutat rá. Van, amit nem lehet felfedni, hiszen a leleplezett titok megszűnik titoknak lenni. Forgács ugyan lemondott a narratíváról, hogy így felszabadulva közelebb kerülhessen a megmagyarázhatatlanhoz, de nem szűnt meg cselekedni: a metafizikai lényeget keresi – ráérősen, kontemplálva, andalogva.”

A Molnár Ani Galéria jóvoltából.

2024. március 23-ig


ICA-D /// Dunaújvárosi Tárlat

A Kortárs Művészeti Intézetben a kétévente esedékes a Dunaújvároshoz kötődő képző- és iparművészek tárlata; az önkormányzata ez alkalommal is díjat ajánl fel. A díjazott személyéreegy háromtagú szakmai zsűri tesz javaslatot.

2024. március 14-ig


Hommage à Vera Molnar

A tavaly decemberben, néhány héttel 100. születésnapja előtt meghalt magyar származású francia alkotóra, a számítógépes és a generatív művészet úttörő alakjára világszerte, így Magyarországon is töb kiállítással emlékeznek. A mű virtuális hasábjain Cserba Júlia – a szintén Párizsban élő művészeti szakember, Molnár Vera személyes barátja – búcsúzott tőle.

A Kieselbach Galéria jóvoltából

2024. február 18-ig

2024. március 22-ig

2024. április 14-ig


Borítókép: Vera Molnar: Juxtaposeés de 25!, 1992-2022 © Courtesy of the BROICH Digital Art Museum