Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 10.

Kristályok, orchideák – A mű heti ajánlója

A természet kincsei mellett kifordított, megcsavart terek és idők szerepelnek e heti ajánlónkban – köszönhetően mindazon helyszíneknek, ahol épp nem tartanak nyári szünetet.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Liget Galéria /// Magyari Zsuzsa: LA DI DA

Ma 7 órakor nyílik meg, és a nyár végéig látogatható a Liget Galéria új kiállítása, mely a korábbi izgalmas tárlatok (Christalena Hughmanick: The Women Who Plant Trees / A nők, akik fákat ültetnek és Januško Klaudia: Her BodyHimself ) után marad a nemek és kapcsolatok tematikájánál.

Ⓒ Magyari Zsuzsa

2023. augusztus 31-ig.


Neon Galéria /// Kitépett rend

Az új helyszínre (I. kerület, Táncsics Mihály utca 17.) költözött Neon Galéria Varga Bertalan munkáiból mutat be néhányat, melyeket előzetes bejelentkezéssel lehet megtekinteni. A konkrét, minimalista, konceptuális talajon nyugvó alkotásokról így vall a művész: „Mivel a képeket teljesen a színmezők egyszerre megjelenő aránya és helyzete alakította, logikus volt ahhoz a festészeti nyelvhez nyúlni, ami az 1960-as évektől kezdve »formázott vászon«-ként lett ismert.(…) A »formázott vászon« ötletével tudatosan és mélyrehatóan megkérdőjeleződik vagy egyenesen megfordul a képeken a hordozó (médium) és a motívum (téma, kompozíció, struktúra) hierarchiája. A kép nem utal a térre, nem ábrázolja azt vagy jelenségeit, hanem belelép abba – ellenben a szoborral, amely sokkal inkább kilép a térbe. Az ilyen kép aktívabban alakítja, használja a teret és jellemzően inkább belülről kifelé építkezik.”

© Neon Galéria

2023. augusztus 31-ig.


ISBN Könyv+Galéria /// Plank Antal: Szabad Geometria

Szintén a nyár végéig látogatható az ISBN tárlata, mely a graffitik és a street art világából inspirálódó Plank Antal alkotásait mutatja be. Azonban a két dimenzióban megszokott látványvilág Planknál kilép a térbe: „körüljárhatóságuk újabb és újabb impulzust adhat, egy folyton változó falfestmény érzetét keltve a nézőben. A kristályszerű, vagy origamira hajazó plasztikák magukban hordozzák különféle valós vagy képzeletbeli lények esszenciáját is.”

2023. szeptember 1-ig.


DOXA /// Kis Judit & Prókai Fanni: Enchanting Time

A Bródy Sándor utcai remek új térben augusztus 8. és 11. között esténként 8-tól éjfélig lehet megtekinteni Kis Judit intermédiaművész és Prókai Fanni tárgytervező Enchanting Time című kiállítását, mely födtörténeti korokon átívelő kristályokat használ elsődleges médiumként. „Munkáikban a felhasznált, megmunkált anyagok mint »vezetők« segíthetnek eljutni a szellemi, érzelmi és szomatikus önismeret magasabb szintjeire. A folyamatot a DOXA terében rendezett részvétel alapú programok segítik.”

Ⓒ DOXA

2023. augusztus 11-ig.


Szépművészeti Múzeum /// Reigl Judit: Haláltánc

A 100 éve született Reigl Judit eddig soha nem látott grafikai munkáit mutatja be a Szépművészeti Múzeum tárlata, melyről ezt írja az intézmény: Reigl „utolsó kívánságát teljesítjük azzal, hogy rajzait a gyűjteményünkben található kedvenc festményeivel együtt szerepeltetjük.” A rajzok közt számos olyan látható, melyeket fiatalon a múzeum termeiben készített többek közt Courbet Birkózók című műve, Leonardo Lóláb-tanulmányai és Delacroix Villámlástól megriadt ló című festményei alapján. Ezen inspirációk Reigl egész életművében fontosak voltak. „A kiállítás része a teljes sorozat rajzaival összevágott filmfelvétel, amelyen a Haláltáncon dolgozó Reigl Judit látható. A filmben feltűnő rajzok Cranach, Dürer, Gaddi, Goltzius, Goya, El Greco, Hans Baldung Grien és más mesterek műveivel folytatnak párbeszédet”.


Reigl Judit: Birkózók (Judit és Betty), 1966
© Fonds de dotation Judit Reigl

2023. szeptember 3-ig.


+1

Füvészkert /// Silvia Cini: Avant que nature meure

Figyelemre méltó kezdeményezés a legendás Füvészkertben: két művész – a 19. századi tájképfestő, Enrico Coleman és a ’90-es évek eleje óta részvételen alapuló művészeti projektekkel fogalalkozó Silvia Cini – találkozása, akik mindketten a vadon élő orchideák világát jelenítik meg. A helyszínen bemutott munka üdítő vezérgondolata, hogy „a természet, a táj mindig ellen tud állni az emberi tevékenység átalakításának”. A kiállítás először a római La Sapienza Egyetem Botanikus Kertjének Múzeumában volt látható az Italian Council támogatásával.

2023. augusztus 14-ig.