Hirdetés
Hirdetés
— 2024. augusztus 21.

Ismét lehet pályázni az ARTtransfer-díjra

Idén hatodik alkalommal hirdeti meg a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum az ARTtransfer-díj pályázatot olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok tevékenységének elismerésére, akik sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítéséért és népszerűsítéséért. A pályázat benyújtásának határideje október 6.

A pályázatra az intézmény magánszemélyek jelentkezését várja 2021–24 közötti időszakban megvalósult projektekkel.

Már korábban máshol benyújtott anyaggal is lehet pályázni, de a szakmai bemutatkozásban jelölni kell, hogy milyen pályázaton szerepelt.

Fotó: Ludwig Múzeum

Az idei pályázatot a kortárs képzőművészettel kapcsolatos kérdések, kérdésfelvetések témakörében hirdeti meg a Ludwig Múzeum, kapcsolódva az ez évi kerettémájához s vele a Gyakran ismétlődő kérdések című kiállításhoz.

A bemutatásra kerülő projektekben a kortárs képzőművészet átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése mellett kiemelt szerepet kell kapnia a befogadást, a műalkotások és a művészek gondolkodásmódjának megismerését, megértését segítő kérdések, kérdezéstechnikák pedagógiai, művészetpedagógiai használatának, illetve a kérdéseknek, a kérdésformáknak, valamint a megismerő attitűdöt támogató feladatoknak, munkamódszereknek – adta hírül az intézmény közleményében.

A projektek a legkülönfélébb pedagógiai tevékenységek, eszközök, munka- és szervezeti formák lehetnek, mint pl. múzeumpedagógiai foglalkozás, iskolai óra, nyári alkotótábor, témanap, programsorozat, workshop, kiadvány, játék stb.

Mivel a kortárs képzőművészet igen változatos színtereken jelenhet meg – múzeum, magángaléria, osztályterem –, a projektek megvalósulásának helyszínével kapcsolatban sincsenek elvárások.

Továbbra is fontos, hogy a projektek támogassák az önálló gondolkodást, munkavégzést, valamint az önálló személyiségek tartalmas együttműködését. Az ideális projekt az életkori sajátosságok figyelembevételével médiatudatosságra törekszik, erősíti a kritikai szemléletet, az önismeretet, a társadalmi felelősségvállalást, és szem előtt tartja a legkülönfélébb társadalmi igényeket.

Lényeges szempont, hogy adaptálható legyen, valamint korlátozott anyagi erőforrások közötti is megvalósulhasson.

A benyújtott pályázati anyaggal kapcsolatban az elmúlt évekhez hasonlóan jól strukturált szöveget, világos koncepciót várnak el a kiírók: előzmények, pedagógiai célkitűzés, munkafolyamat; majd az eredmények bemutatása, összegzése, a problémák, nehézségek artikulálása, az anyagi háttér rövid bemutatása és a program lehetséges folytatása. Újdonság a pályázati feltételek között, hogy a pályázat bemutatása mellett az alkalmazott módszert/módszereket is be kell mutatni.

Idén újdonság, hogy a pályázat bemutatása mellett az alkalmazott módszert/módszereket is be kell mutatni.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban előzsűrizés történik. Ezt követően a kiválasztott pályamunkákat egy nyilvános minikonferencián mutatják be a pályázók, ahol a zsűri a tízperces prezentációk után helyben meghozza döntését. A díjátadást követően a Ludwig Múzeum a második fordulóba bejutott pályázati anyagokat elérhetővé teszi a honlapján

2024-ben az ARTtransfer-díj összege bruttó 400 000 Ft.

Egy Különdíjat is megszavaz a zsűri bruttó 200 000 Ft értékben.

A második fordulóba bejutott pályázók oklevélben és a Ludwig Múzeum kiadványaiból álló könyvjutalomban részesülnek.

A zsűri tagjai: Bence Bettina, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusa, kurátor; Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, a zsűri elnöke; Dabi Farkas Rita, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusa, képzőművész, a Vigyázat, törékeny! című kiállítás társkurátora; Dr. German Kinga,művészettörténész, egyetemi docens (MOME); Nagy Barbara, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusa, művészettörténész; Kassai Hajnal, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, Prága igazgatója; Szabics Ágnes, képzőművész, művészetpedagógus; Hemrik László, a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője; Versényi Anna,pszichológus, képzőművész, író, a 2023-as ARTtransfer-díj győztese.

A pályázat benyújtásának határideje: 2024. október 6., 24.00 óra
A továbbjutó pályázatok kiértesítése: 2024. október 31.
A program záróeseményének, díjátadójának időpontja és helyszíne: 2024. november 15., Ludwig Múzeum

Borítókép: Ludwig Múzeum a Múzeumok Éjszakáján, Fotó: Wikipedia, Végel Dániel