Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 5.

A Szentendrei Skanzen lett az év múzeuma

Átadták a hét végén Az Év Múzeuma 2023 díjakat a Ludwig épületében megtartott Sokszínű múzeum elnevezésű konferenciával egybekötött ceremónián.

A nagymúzeum kategóriában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a kismúzeum kategóriában a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum nyerte el Az Év Múzeuma 2023 díjat.  Az ICOM Magyarország különdíját a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a cigándi Bodrogközi Múzeumporta vehette át június 4-én – olvasható a Pulszky Társaság oldalán.

A zsűri indoklás szerint a hosszú évek óta folyó szakmai munka mellett úttörő jellegű fejlesztéseiért és az Erdély tájegység létrehozásáért kapta a fődíjat a Szentendrei Skanzen.

Mándoki görög katolikus templom a Szentendrei Skanzenben. Fotó: Wikipedia

A díjakra összesen 10 intézmény küldött érvényes pályamunkát, közülük az Év Múzeuma 2023 jelöltje oklevelet kapott a jászberényi Jász Múzeum, a jász hagyományok ápolása és megőrzése terén végzett példaértékű tevékenységéért, közösségszervező munkájáért és a régészeti kutatás támogatására szervezett közösségi régészeti programjának eredményeiért; a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, látogatóbarát projektjeiért, gyűjteménymenedzsment tevékenységéért és tagintézményeinek példamutató fejlesztéséért; a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum, az intézmény stratégiai szemléletű megújításának megkezdéséért, a modern működtetési elvek gyakorlatba ültetéséért és megosztásáért; a Néprajzi Múzeum, az új és a felújított épületeiben a magas színvonalú műtárgyraktárak, a muzeológiai feldolgozó műhelyek létrehozásáért, az unikális néprajzi műtárgy- és dokumentumállomány átgondolt és részletesen kidolgozott költöztetéséért és első kiállításainak megnyitásáért – adta hírül a közlemény.

Az Év Múzeuma díjat 1996-ban alapította a Pulszky Társaság, azzal a céllal, hogy az elmúlt évben jelentős eredményeket felmutató intézményeket elismerje. A díjra olyan intézmények számíthatnak, melyek komplex fejlesztéssel, közönségkapcsolattal kiemelkedő tejesítményt értek el a tudásátadás terén.