Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 9.

Díj a kortársművészet közvetítéséért

Ötödik alkalommal hirdeti meg a Ludwig Múzeum az Art Transfer-díjat, mely több pályázó – kizárólag magánszemélyek – közt is megosztható, összege bruttó 300 ezer forint. Jelentkezési határidő október 8.

„A díjjal a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok tevékenységét ismeri el, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítéséért és népszerűsítéséért” – olvasható a múzeum közleményében.

A pályázatra magánszemélyek 2020–23 között megvalósult projektjeit várják; máshol benyújtott anyaggal is lehet pályázni, de ezt jelölni kell.

Fotó: Wikipedia.

A Ludwig idei kerettémája a gondoskodás, ezért a pályázatok elbírálásánál figyelembe veszik a kortárs képzőművészet átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése mellett az elesettek, a rászorulók, a sajátos élethelyzetben lévők támogatásának – közvetlen vagy közvetett – megvalósulását.

Pályázni lehet különféle pedagógiai tevékenységekkel is: például iskolai óra, nyári alkotótábor, témanap, programsorozat, workshop, kiadvány, játék.

Fontos, hogy azok „támogassák az önálló gondolkodást, munkavégzést, valamint az önálló személyiségek tartalmas együttműködését. Az ideális projekt az életkori sajátosságok figyelembevételével médiatudatosságra törekszik, erősíti a kritikai szemléletet, az önismeretet, a társadalmi felelősségvállalást, és szem előtt tartja a legkülönfélébb társadalmi igényeket.

Lényeges szempont, hogy a projekt adaptálható legyen, valamint korlátozott anyagi erőforrások között is megvalósulhasson.”

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a koncepciót és a módszertant is.

A két fordulóra kerül sor: az előzsűrizés után kiválasztott munkák egy nyilvános konferencián lesznek megismerhetők, melynek végén a zsűri – Dr. Fabényi Julia múzeumigazgató, Dabi Farkas Rita képzőművész-kurátor, Dr. German Kinga, művészettörténész, Hemrik László a Múzeumpedagógiai Osztály vezetője, Popovics Viktória kurátor, Pinczés József művésztanár, tavalyi nyertes, Schopp Ildikó művészetpedagógus, szintén tavalyi nyertes és Szabics Ágnes művészetpedagógus – azonnali döntést hoz.

Az ARTtransfer-díj összege bruttó 300 000 Ft, mely több pályázó között is megosztható. Jelentkezési határidő 2023. október 8., az értékelés november 5-én lesz publikus a múzeum weboldalán. A nyilvános konferenciát és díjátadót november 17-én rendezik meg.


Az előző négy év anyagait itt lehet megtekinteni.