Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 24.

Újabb orosz művész került börtönbe háborúellenes kiállás miatt

A három és fél évnyi börtönre ítélt Anasztaszija Djudjajeva a második orosz művész, akit szupermarketben terjesztett háborúellenes üzenetek miatt állítottak bíróság elé.

A szentpétervári katonai bíróság „terrorista tevékenységre való nyilvános felhívás” vádjával több mint három év büntetőtelepre ítélt egy művészt és férjét – írja az Artnewspaper. Az ügyészek szerint Anasztaszija Djudjajeva és férje, Alekszandr Docsenko kormányellenes üzenetekkel ellátott szalvétákat helyeztek el egy szupermarketben Szentpétervár környékén, Vlagyimir Putyin orosz elnök születési helyén. A rövid szövegek Oroszország 2022 februárjában indított ukrajnai inváziójára utaltak. Az ítéletet július 18-án hirdeték ki.

Djudjajevát három és fél év, míg az Ukrajnában született Docsenkót három év szabadságvesztésre ítélték.

Djudjajeva a második orosz művész, akit a háború kezdete óta elítéltek szupermarketben tartott háborúellenes kiállás miatt. Tavaly novemberben Szása Szkocsilenkót ítélték hét év büntetőtelepre, amiért bolti árcédulákat cserélt ki az ukrajnai Mariupol város oroszországi lerombolásáról szóló információkat tartalmazó üzenetekkel. A Szkocsilenko ügyével kapcsolatos fellebbviteli tárgyalások július 17-én kezdődtek egy szentpétervári városi bíróságon. Az idén januárban Szigetmonostoron megrendezett OFF– Kijev biennáléra a művész megnyitó szöveget küldött a börtönből.

A Memorial emberi jogi szervezet szerint a házaspár ukrán nyelvű szövegeket helyezett el különböző termékeken, köztük egy csomag cukorkán. A szervezet idézte a nyomozókat, akik szerint az üzenetek „nyilvános felhívásokat tartalmaztak terrorista tevékenység végzésére, arra ösztönözve emberek meghatározatlan körét, hogy az Orosz Föderáció elnökének életébe beavatkozzanak, hogy megállítsák tevékenységét”.

Djudjajeva korábban is részt vett ellenzéki háborúellenes kiállításokon, többek között egy szentpétervári lakásban, ahol tavaly razziát tartott a rendőrség.

A bíróságon egy üvegezett ketrecben tartották őket, miközben a házaspár tagadta az ellenük felhozott vádakat.

„Úgy gondolom, hogy műveimmel csak a valóságot tükrözöm” – mondta Djudjajeva. „Úgy gondolom, hogy ma azért ítélkeznek felettem, mert művész vagyok, mert kreatív vagyok”.

Tettük miatt a házaspár felkerült az orosz kormány „terroristák és szélsőségesek” számára fenntartott nyilvántartásába.

Július 13-án a szibériai tomszki bíróság kilenc év börtönbüntetésre ítélte Tatiana Laletina 21 éves animeművészt hazaárulás miatt, amelyet az invázió első napján egy ukrán alapítványnak adományozott 30 dolláros adomány jelentett. A múlt hónapban szintén hazaárulás miatt eljárás indult Irina Izamailova szamarai művész ellen, azzal a váddal, hogy együttműködött az ukrán különleges szolgálatokkal.

Az ok az lehetett, hogy Izmailova barátja egy ukránbarát orosz önkéntes egységnél szolgál Ukrajnában – írja a Mediazona, a Pussy Riot-os Nadja Tolokonnyikova és Mása Alekhina által alapított emberi jogi híroldal.