Hirdetés
Hirdetés
— 2022. április 7.

Finnország nem enged át Oroszország felé egy negyvenkét millió eurós műkincsszállítmányt

Összesen legalább negyvenkétmillió euróra becsülik annak a műkincsállománynak az értékét, amelyet a finn hatóságok nem engednek ki az országból Oroszország felé, a nemzetözi szankciók következményeként – adja hírül az Artnet News. A műtárgyak között Tiziano és Picasso művek is vannak, a műveket oroszországi állami múzeumokba kellene visszaszállítani.

Három szállítmányról van szó, amelyet a finn hatóságok lefoglaltak Vaalimaa határátkelőnél, a finn-orosz határon. A Reuters szerint a műkincseket, amelyek orosz tulajdont képeznek, a szankciók feloldásáig foglalás alatt tartják, mint bizonyítékokat a szankciók megszegésére, hiszen a műtárgyszállítás is az Oroszországgal szemben, az ukrajnai agresszió miatt bevezetett Európai Uniós korlátozó intézkedések hatálya alá esik. A finn hatóságok bejelentették, hogy nyomoznak a szállítmányok ügyében, szerintük tíz személy gyanúsítható a szankciók megszegésével.

A szóban forgó művek kölcsönben voltak különböző művészeti intézményeknél, és Olaszországból illetve Japánból érkeztek volna vissza Oroszországba. Többek között a szentpétervári Ermitázs és Carszkoje Szelo, valamint a moszkvai Tretyakov Képtár és Puskin Múzeum is azok között a múzeumok között van, amelyek most visszavárnák gyűjteményük darabjait.

Az Artnet News arra emlékeztet, hogy hetekkel ezelőtt az Ermitázs több olaszországi intézményt is sürgetett, hogy adják vissza a kölcsönben náluk szereplő műveket. Köztük volt a milánói Gallerie d’Italia és Palazzo Reale, valamint a római Fondazione Fendi.

Ezen a héten egyébként Franciaország úgy döntött, hogy kétszáz festményt visszaad Oroszországnak a Morozov gyűjteményt bemutató párizsi kiállításról a Fondation Louis Vuitton-ból, ahol a művek kölcsönben szerepeltek. A franciák azzal érveltek, hogy a saját jogszabályaik nem teszik lehetővé külföldi közintézményi tulajdonban levő művek lefoglalását.

Borítókép: Pablo Picasso: Jeune Femme, 1909, részlet. Forrás: Wikiart.org