Hirdetés
Hirdetés
— 2022. április 16.

Gerhard Richter is elmondta véleményét az ukrajnai orosz invázióról

A 90. születésnapját két hónappal ezelőtt ünnepelt művész abból az alkalomból nyilatkozott, hogy az ő munkája is szerepel a Kunst hilft geben (A művészet segít adni) közhasznú egyesület által szervezett jótékonysági árverésen, Kölnben. Richter évtizedek óta maga is ebben a városban él.

Mint a DPA-nak ebből az alkalomból elmondta, ami zajlik, az bűnös háború és a legjobban az döbbenti meg, hogy Putyin ezt tagadja; ehelyett inkább azt állítja, „azok ott a másik oldalon önmagukat gyilkolják”.

Putyint hazudozónak nevezte, és bár szerinte a remény sohasem hal meg teljesen, jelenleg nem tudja elképzelni, hogy ez a háború gyorsan véget érjen.

Gerhard Richter: Gyertya, 1982, olaj, vászon, 90 x 95 cm, forrás: gerhard-richter.com

A jótékonysági aukcióra Richter egyik legismertebb munkájából, az eredeti olajfestményként is több változatban ismert Gyertyából készített öt nyomatot, melyek minden eddigi verziónál nagyobb méretűek, 94 x 99 centiméteresek.

A nyomatokat a művész a háború kitörésének napjára, 2022. február 24-re datálta és elmondta, hogy ezt a munkáját a remény vagy a vigasz szimbólumaként lehet értelmezni.

Az öt példányra egyenként 45 ezer eurónál kezdődik a licit, de el lehet őket vinni 65 ezer eurós azonnali áron is. A Kunst hilft geben aukcióján Richter mellett 41 további ismert művész, köztük Rosemarie Trockel, Otto Piene, Jonathan Meese, Kandida Höfer, Günther Üecker és Christo összesen 108 alkotására lehet licitálni, melyeket a művészek, örököseik vagy galériáik ajánlottak fel. A teljes bevételt a háború ukrán áldozatainak megsegítésére fordítják.

Borítókép: Gerhard Richter festés közben, fotó: newsoftheartworld.com