Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 16.

Új köztéri szobrot alkotott a 95 éves Kuszama Jajoj

A londoni Serpentine Galéria múlt kedden mutatta be Kuszama Jajoj, 95 éves japán művész új köztéri szobrát.

A bronzból készült alkotás, amely immár a Kensington Gardens-i Round Pond mellett található, a Tök (Pumpkin) címet viseli. A művész jellegzetes stílusában sárgára festett, fekete pöttyökkel ellátott szobor közel 6 méter magas, átmérője pedig 5,4 méter.

Kuszama a magával ragadó installációiról, bonyolult festményeiről és nagyméretű szobrairól ismert. 1946 óta a tök-motívum (a művész szülőhazájában, Japánban kabocha néven ismert) rendszeresen szerepel a művész repertoárjában – az új műalkotás az eddigi legmagasabb tökszobra.

„Szeretettel küldöm Londonba az óriási tökömet” – idézte a művész szavait az Artnews. „Gyermekkorom óta nagy vigaszt jelentenek számomra a tökök, olyan gyengéden érinthetők, színük és formájuk annyira vonzó.

Egyszerre alázatosak és mulatságosak: az élet öröméről szólnak számomra.”

Hans Ulrich Obrist, a Serpentine művészeti igazgatója szerint megtiszteltetés számukra, hogy bemutathatják Kuszama szobrát. „Jellegzetes sütőtökjei a művész mérföldkőnek számító motívumává váltak; ez a projekt pedig Kuszama és a Serpentine újraegyesülését jelenti”.

Kusama első nagy-britanniai retrospektív kiállítása 2000-ben volt szintén a Serpentine-ban. Az akkori kiállítás a pöttyök, a hálók, az ételek és a szex iránti vonzalmát tárta fel.