Hirdetés
Hirdetés
— 2022. július 9.

William Turner, ahogy eddig még nem ismertük: aktok és intim akvarellek egy új kiállításon

A tájképek és viharos tengeri jelenetek festőjeként ismert William Turner munkásságának és életének új oldalát ismerheti meg a közönség a twickenhami Turner’s House Between the Sheets, Turner’s Nudes című kiállításán, amely a művész eddig ritkán látott intim akvarelljeit vonultatja fel.

A kiállítás kurátorai, Franny Moyle és Jacqueline Riding, a The Guardiannak azt nyilatkozták: remélik, a Turner egykori twickenhami otthonában látható válogatáson keresztül, mely a londoni Tate által gondozott hagyatékból állt össze, az angol festőről tényleg valami újat tudhat meg a látogató.

Riding tanácsadóként segítette Mike Leigh rendezőt a 2014-es Mr Turner című filmjének készítésében és a közös munka világított rá arra, hogy Turner jól dokumentált művészlétével és munkásságával szemben mennyire keveset tudunk a magánéletéről és a nőkhöz fűződő viszonyáról. Pedig a művész szinte megszállottan rögzítette papírra életének és utazásainak olyan intimebb mozzanatait is, mint a szexuális találkozások, az irodalmi fantáziák; de modelljeit és szeretőit is előszeretettel festette meg. 

A hagyaték mintegy 30 000 vázlata és akvarellrajza közül azonban csupán száz ábrázol intim vagy erotikus jelenetet. Ebből a száz, nem a nyilvánosságnak szánt műből válogatták ki azokat az akvarelleket, amelyek között életképek, de erotikusabb, intimebb hangvételű hálószobai jelenetek is szerepelnek.

A kiállítás 2022. július 8. és október 30. között látható a Turner’s House-ban.

Borítókép: William Turner: Önarckép, 1799 körül, részlet. Forrás: Tate-Images