Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 28.

Reigl Judit kiállítás nyílik a berlini Neue Nationalgalerie-ben

Reigl Judit születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás holnap a berlini Neue Nationalgalerie-ben.

A magyar származású Reigl Judit tizenhét alkotását bemutató, június 29-én nyíló centenáriumi tárlat a Hasonlíthatatlan gyönyör című alkotással indul (1952-53). Ezt a szürrealista festményt André Breton állította ki Párizsban még 1954-ben. Az ikonikus Robbanás (1956), a Dominancia központ (1958) és Tömbírás (1960) sorozat darabjai mellett, a most a Neue Nationalgalerie gyűjteményébe került Homme (1967-1969) triptichon is jól szemlélteti Reigl akciófestészetét, amely az absztrakt expresszionizmushoz hasonlóan dinamikus, domináns és improviziatív. A Kraftfelder / Centers of Dominance című tárlat a 80-as évekig mutatja be életművet, a kiállítás kurátora Maike Steinkamp.

Reigl Judit: Hasonlíthatatlan gyönyör, 1952-53
olaj, kollázs, vászon. Fotó: KMFA Galéria

Reigl először 1957-ben állított ki Németországban, a Wiesbadenben rendezett Couleur Vivante kiállításon, ahol a legendás francia galériás René Drouin és Dr. Clemens Weiler, a wiesbadeni múzeum igazgatója nyolc francia és nyolc német kortárs művész műveiből rendezte azt a történelmi kiállítást, amely az Art Informel művészet egyik első bemutatkozása volt. A múzeum akkori igazgatója így írt a kiállításról: „Az 1957 tavaszán Wiesbadenben megrendezett Couleur Vivante kiállításon Reigl Judit festményei a legnagyobb terem főfalán álltak, tökéletesen uralva azt. A kiállítás látogatóit pedig – amely megnyitotta az avantgárd művészet kapuját Németországban – mindig is lenyűgözte a festőnő munkássága… Festményei a hívás, a kiáltás tisztaságát hordozzák… . Közös bennük, hogy a tudattalan mélységeiből származnak, ahol a világegyetem és az ember találkozik. Magából az életből származnak. És ez teszi őket olyan meghatóvá.” 

Kiállítási enteriőr. Fotó: KMFA Galéria

Az október 8-ig látogatható tárlatra a művész magyar galériása, Makláry Kálmán gyűjteményéből is kölcsönöztek alkotásokat – adta hírül a galéria.

A 2020-ban elhunyt Reigl Judit művei idén több nemzetközi kiállításon is szerepeltek ; Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent. Beszélgetések Reigl Judittal – Egy festő (ön)életrajza címmel pedig könyvet jelentetett meg a művészről.