Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 30.

Fly me to the Moon: Jeff Koons a Holdra küldi a szobrait, de nem biztos, hogy ő lesz ott az első

Még az idén megjelenhetnek Jeff Koons újabb munkái a Holdon – írja a The Verge magazin. A lap szerint egy új együttműködés keretében Koons létrehoz néhány művet, amelyet a houstoni Intuitive Machines nevű vállalkozás juttatna el a Holdra.

Az Intuitive Machines Nova-C nevű járműve viheti el a műveket a Holdra. A cég a NASA-val együtt fejleszt űrjárművet, egy olyan program keretében, amely azt célozza, hogy előbb-utóbb embereket is lehessen rendszeresen utaztatni a Hold és a Föld között. Ebből a célból az amerikai űrkutatási hivatal piaci cégekkel dolgozik együtt egy sor űrjármű kifejlesztésén, a kisebb robot-szállítójárművektől a nagyobb, ténylegesen emberek utaztatására is alkalmas eszközökig.

Jeff Koons esetében egyelőre nem a nagyszabású szobrairól van szó: a hírek szerint néhány új, kis méretű munkája lesz része a Nova-C rakományának. A szobrokat egy átlátszó, 15 x 15-ös, hőszabályozott kabinban szállítanák, és minden bizonnyal ebben a dobozban is állítanák ki őket a bolygón. Mindenesetre, a dobozban utazó miniatűr munkák lehetnek az első autorizált képzőművészeti alkotások, amelyeket kiállítanak a Holdon, de csak akkor, ha a cég viszonylag hamar teljesíti a küldetést – kommentálta a hírt a művész munkáit értékesítő Pace Gallery. Ugyanis egy konkurens űrcég, az Astrobotic is szeretne egy művet a Holdra juttatni, méghozzá Sacha Jafritól – aki tavaly vadonatúj névként a negyedik helyen debütált a műtárgypiac legdrágább festőinek listáján, amikor Dubajban 62 millió dollárért kelt el Journey of Humanity című munkája.

Jeff Koons. Forrás: Pace Gallery

A The Verge cikke megjegyzi, hogy már most is van egy műalkotásnak nevezhető tárgy a Holdon, ezt az Apollo 15 hagyta hátra: Paul Van Hoeydonck szobrásznak a Hold felszínén levő apró alkotása az elhunyt űrhajósoknak állít emléket.

A Hyperallergic arról számol be, hogy a Pace Gallery és Jeff Koons a Hold-projekt keretében egy NFT projektet is útjára indít, Moon Phases címmel. Az erről szóló hivatalos bejelentés megtörtént, de hogy pontosan milyen művekről is van szó és ezek hogyan kapcsolódnak a Hold-projekthez, annak részleteit még nem hozták nyilvánosságra. Az Artnet News úgy tudja, minden egyes egyedi digitális munka egy fizikai példányhoz is kapcsolódik majd, és ezek utaznak a Nova-C fedélzetén a Holdra. A galéria azt is közölte, hogy az NFT eladások egy része a Médecins Sans Frontières (Orvosok határok nélkül) civil szervezetet is támogatja majd.

Borítókép: Jeff Koons. Forrás: Pace Gallery