Hirdetés
Hirdetés
— 2024. május 16.

Fiktív légkör – A mű heti ajánlója

Transzcendentális tájak, onkológusok segítségével létrejövő helyspecifikus művek, a művészeti intézményrendszer pillangóhatás-szerű működését modelláló diplomamunkák – mind e heti ajánlónkban.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Ludwig Múzeum /// Till Brönner: Identitás – Európai látkép

„Európa ma sokféle problémával és válsággal küzd egészen a keleti peremén dúló háborúig, és a világ egyik legbefolyásosabb régiójaként nemcsak a koronavírus okozta világjárvány óta foglalkoztatják szerepének és identitásának érzékeny kérdései. Mi választ el bennünket, miközben államok szövetsége vagyunk? Mi köt össze bennünket a nagy különbségek ellenére? A gázvezetékek és a nemzetközi megállapodások, a diktatúrák és demokráciák, a gazdasági és szociális politika vagy az adatvédelem és a digitalizáció égető kérdései között rá kell ébredünk, hogy mindenekelőtt mégiscsak az emberek azok, akik Európa identitását alakítják és meghatározzák. Ez a projekt őket állítja középpontba.”  

Till Brönner: A Berlini Filharmonikus Zenekar csellistái, Berlin, 2014; A művész jóvoltából

2024. augusztus 25-ig


acb Galéria /// Mátrai Erik: Air

„A nagyméretű absztrakt vászonképekből álló sorozat darabjai leginkább a ‘color field’ festészet homogén felületképzéseivel rokoníthatóak, de a közvetlen festészeti gesztusok, ecsetnyomok, kaparások helyett a képmezők speciális festékfújási technika révén telnek meg finoman egymásba tűnő, szinte éteri hatású színfelületekkel. (…) Az így létrejövő festmények fiktív légköri jelenségek és transzcendentális tájak távlatait nyitják meg. Mátrai atmoszférikus festményei és az ahhoz kapcsolódó papíralapú művei, a nagy léptékű fényművészeti térinstallációiban is központi szerepet játszó fenséges esztétikáját, ezen keresztül pedig voltaképpen a természettudományos megismerés és a szakralitás kapcsolatának kortárs lehetőségeit kutatják.”

2024. június 14-ig


Modern Képtár – Veszprém /// HOMMAGE ‘A ALBERS

„A Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény tavaszi kiállításán öt magyar festőművész, Benedek Barna, Halmi-Horváth István, Szelényi Károly, Varga Bertalan és Wolsky András Josef Albers művészetére reflektáló alkotásai tekinthetők meg. Josef Albers (1888–1976) festőművész Veszprém testvérvárosában a németországi Bottropban született és vált a modern, geometrikus művészet egyik legjelentősebb képviselőjévé, a művészettörténet és színtan elismert tanárává.”

Josef Albers, Study for Homage to the Square: Starting, 1969. Casein and oil on Masonite, 15 13/16 x 15 13/16 inches (40.2 x 40.2 cm)
Josef Albers: Study for Homage to the Square: Starting, 1969

2024. július 7-ig


I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Inzétet /// C80 – A RÁK ESZTÉTIKÁJA?

„A rák körüli téveszmék és félelmek csökkentése elsősorban párbeszéden keresztül lehetséges. Hogy nyíltabban tudjunk beszélni a témáról, a művészetet hívjuk segítségül. Abban bízunk, hogy a kortárs képzőművészet képes bevonni egy másfajta megközelítést, amellyel könnyebben indulunk el a rákot övező tabuk ledöntéséhez vezető úton. A C80 projekt során a kiállító művészek és a kurátorok workshopok, előadások, illetve beszélgetések mentén ismerkedtek meg a daganatos megbetegedések diagnosztikájával, típusaival, kezelési módjaival, pszichés velejáróival. A több, mint fél éves folyamatban onkológusok, patológusok, orvostanhallgatók, pszichológusok és ráktúlélők is részt vettek, az együttműködés eredményeképpen jöttek létre a kiállított helyspecifikus művek.”

Albert Ádám munkája

2024. május 31-ig


+1


FKSE, Stúdió Galéria, külső helyszínek /// Ahogy fent, úgy lent – ami nagyban, az kicsiben

„Az Ahogy fent, úgy lent – ami nagyban, az kicsiben című diplomaprojekt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek mesterképzésében végző hallgatók diszkurzivitásra épülő kiállítása, mely május 13-től két hétig tart. A projekt négy tematizált megközelítésben – közösség, presztízs, elitizmus, ellenállás – vizsgálja a hazai kortárs képzőművészeti intézményrendszer működését, amelyet több szatellit esemény összekapcsolásából szerkesztett kiállításon keresztül mutat be, elsősorban a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) tereiben. A kiállítás megpróbálja modellezni az intézményrendszer pillangóhatás-szerű működését, melyet számos személyes vagy szakmai döntés befolyásol. Az intézményrendszer résztvevői gyakran kénytelenek spontán megoldásokat találni a felmerülő problémákra, ezért a kiállítás utolsó hetében kirajzik és az alprojektek Budapest különböző pontjain bukkannak föl.”

Közösségi főzések – Bagi Attila, Fajgerné Dudás Andrea és Murányi Mózes Márton: május 15., 22., 30. és június 2.

Kollaboratív installáció
– Nunkovics Róbert és Keserue Zsolt / Góth Martin és Hecker Péter: május 13. és 26.

Kisfilm – megszólalók: Bagi Attila, Erhardt Miklós, Fenyvesi Áron, Galántai György, Molnár Annamária, Nagy Gergely, Orbán György, Rózsa Luca Sára, Simon Zsuzsi. Bemutató időpontja: 2024. május 16. 18:30

Borítókép: Mátrai Erik: Magasság, akril, vászon, 100×160 cm, 2024