Hirdetés
Hirdetés
— 2023. december 14.

Afrikát karácsonyra – A mű heti ajánlója

Doktorandusz művészek, afrikai inspirációk, szőrös Vénuszok sorakoznak e heti, változatosságában gyönyörködtető válogatásunkban. Ráadás: moziban A csók.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

aqb Project Space /// Szigetek és lehetőségeik

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája az egyéni művészeti kutatásokat és a hozzájuk kapcsolódó gyakorlatokat idén is igyekezett láthatóvá tenni. Ennek keretében a 2022-es évben a Doktori Iskola jelenlegi közössége Mondva csinált dolgok címmel, hallgatói kezdeményezésként kiállítássorozatot szervezett, amely egy kereskedelmi, egy független, nonprofit galéria, majd egy önkormányzati kiállítótér után most az aqb Project Space-ben mutatkozik be negyedik állomásként. Kiállítók: Agg Lili, Bencs Dániel, Donnák János, Enzsöly Kinga, Felsmann István, Fodor Emese, Gagyi Judit Eszter, Hordós Boldizsár, Jobbágy Bernadett, Kala Bence, Kis Judit, Kiss Adrienn Mária, Kortmann Járay Katalin, Kovács A. Gyula, Kovács Kristóf, Magyari Zsuzsi, Máté Dániel, Mézes Tünde, Molnár Dóra Eszter, Molnár Judit Lilla, Murányi Mózes Márton, Nemes Anna, Szabó Nóra, Szőke Gáspár, Tulisz Hajnalka. Kurátorok: a doktori iskola vezetője, Kicsiny Balázs és Salamon Júlia.


2024. január 27-ig.


Einspach Fine Art & Photography /// Csató József: Kollekciók / Na milyen volt Afrika?

A kiállításon Dr. Pogány János gyógyszerész és felesége egykori kollekciójához tartozó, a ’60-as és ’70-es években Nigériában gyűjtött bronz- és faszobrok láthatóak, melyekkel Csató József legújabb művei folytanak izgalmas párbeszédet a galéria kiállítóterében.

Forrás: Einspach Fine Art

2024. január 31-ig.


acb Galéria /// acb Karácsonyi vásár 2023

Az ajándékozási tippeket kínáló válogátásban a következő művészek munkái vásárolhatók meg: Agnes Denes, Bak Imre, Batykó Róbert, cserő Lajos, CsikyTibor, Dobokay Máté, Ember Sári, Eperejesi Ágnes, Erményi Mátyás, Esterházy Marcell, Fenyvesi Tóth Árpád, Ficzek Ferenc, Gecser Lujza, Gellér B. István, Gerhes Gábor, Gresa Márton, Győri Andrea Éva, Halász Péter Tamás, Hencze Tamás, Hopp-Halász Károly, Keresztes Zsófia, Kismányoki Károly, Kiss Fruzsina, Klimó Károly, Koleszár Stella, Kuchta Klára, Ladik Katalin, Lakatos Gelléri Barnabás, Lantos Ferenc, Mátrai Erik, Nádor Katalin, Nemes Márton, Pauer Gyula, Pinczehelyi Sándor, Roskó Gábor, Selma Selman, Szalay Péter, Szarka Péter, Société Realiste,Szíjártó Kálmán, Tarr Hajnalka, Tót Endre, Ujj Zsuzsi, Várnai Gyula, Vető János, Vida Judit.

2023. december 22-ig


Inda Galéria /// Idézetek – 2. Visszatekintés a 90-es évekre

A 2023-as év második, a ’90-es évek művészetére visszatekintő Inda-tárlata ismét a galéria a múlt század utolsó évtizedében már aktív művészeinek akkori munkáiból válogat. „Csáky Marianne, Lovas Ilona és Uray-Szépfalvi Ágnes most kiállított munkái a festészettől a faragott-festett fa tárgyakon, fotórajzokon és lightboxokon át a videóig, illetve az állati testszövet, üveg és fém kombinációjáig egyben a korszak mediális sokszínűségét is szemléltetik – és nem mellesleg, három női szerzői pozíciót is reprezentálnak.” A két Idézetek kiállítás időzítése szándékosan a Magyar Nemzeti Galéra TechnoCool, Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) című tárlatával esik egybe.

Uray-Szépfalvi Ágnes: Scholl testvérek, 1996

2023. február 16-ig.


Deák Erika Galéria /// Fajgerné Dudás Andrea: Concordia Discors

„A Concordia discors, azaz a dolgok ellentmondásos összhangja, egy Horatiustól kölcsönzött kifejezés, amely szerint a világ harmóniáját az ellentétes erők egyensúlya teremti meg. Ez az az állapot, amikor a dionüszoszi féktelenség kiegyenlítődik a nyugtató, lecsillapító apollói akarattal, amikor a káoszból rend lesz. Fajgerné művészete is hasonló ponthoz érkezett el: azt a pillanatot érjük tetten, amikor az alkotó a párhuzamosan futó, sokszor egymással konfrontálódó szerepeit ütközteti és megtalálja azt a harmóniát, azt a művészi attitűdöt, ami legújabb festményciklusát jellemzi.

Fajgerné továbbra is a hagyományos női szerepekre, a saját test és a média/fogyasztói társadalom által uralt testkép viszonyára reflektál, művei most is tele vannak rejtett utalásokkal a nőművészeti és a feminista kánonhoz, de az a sokféleség, ami eddig művészetét jellemezte, most egy pontos, átgondolt kijelentéssé áll össze”– olvasható a kiállítás beharangozójában.

Forrás: Deák Erika Galéria

2024. január 26-ig.



+1

Uránia /// Exhibition on Screen: Klimt: A csók

Az 1908 körül Bécsben festett, ismeretlen ölelkező párt ábrázoló, szuggesztív kép elkészültétől fogva megigézi a nézőket titokzatosságával, érzékiségével és káprázatos anyagaival. De mi is áll a festmény vonzereje mögött; és ki is volt az alkotója? A festmény – a valódi arany, a díszítő minták, a szimbolizmus és a forrongó erotika – alapos tanulmányozása során a film a figyelemre méltó századfordulós Bécsbe vezet, amikor egy új világ küzdött a régivel. Klimt a szecessziós mozgalom titánja volt, aki dekadens új világokat teremtett, amelyekben a gyengéd érzékiség, az ősi mitológia és a radikális modernitás egyesült.


2023. december 14-től.