Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 26.

Melegen bevilágított terek – A mű heti ajánlója

A rövidülő nappalokra szentendrei látogatást és nemzetközi fotókonferenciát javaslunk; de egyéb gyógyírt is talál e heti ajánlónkban a pár nap múlva beköszöntő téli időszámításra és a száraz novemberre.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Ferenczy Múzeum /// A gyűjtemény (1900 – 2022) / Ladik Katalin

A Ferenczy Múzeum több kiállítása miatt érdemes elkirándulni Szentendrére, ezek közé tartozik az intézmény gyűjteményéből válogató tárlatnak Ladik Katalin művészete köré szervezett része is. Az 1942-ben Újvidéken született Ladik mára nemzetközileg ismert tényező lett a neoavantgard diskurzusokban. Költőként indult, költeményeinek publikálása révén került kapcsolatba a hatvanas évek második felében a vajdasági Új Symposion folyóirat körével. Az 1960-as évek folyamán tagja lett a konceptuális szellemiségű Bosch+Bosch csoportnak, 1978-ban vizuális költeményeivel és kollázsaival szerepelt a Velencei Biennálén. 1977 és 1992 között az Újvidéki Színház színésze, a nyolcvanas években énekesnőként a Boris Kovač zenekar tagja volt. 1991-ben Kassák Lajos-díjjal, 2001-ben József Attila-díjjal tüntették ki, 2016-ban Yoko Ono neki ítélte a Lennon–Ono-békedíjat, 2017-ben meghívták a kasseli documentára. Legutóbbi, 2023-as megjelenése az O00000000-pus című egyéni kiállítása a müncheni Haus der Kunstban és az aacheni Ludwig Forumban volt. Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén él és alkot.
A mostani kiállítás elsősorban fotográfiai alapú, illetve videómunkákon keresztül mutatja be Ladik body art műveit és emblematikus korai, szürrealisztikus performanszait.

2024. április 21-ig.


Deák Erika Galéria /// Szűcs Attila: Az utolsó aranykor portréi

A kiállítás egy jóslat az emberiség eddigi legnagyobb metamorfózisának elkerülhetetlen bekövetkezéséről. „Egy, az életünket alapjaiban megváltoztató paradigmaváltás közepén vagyunk, amely felől visszatekintve talán harmonikusnak és kiegyensúlyozottnak fogjuk gondolni a mostani világunkat. Talán ez az utolsó aranykor a tragikus vég előtt, amelyben még jut hely az emberiségnek”– vélekedik az alkotó.

Szűcs Attila: Indian summer glitch, 2022
Fotó: Deák Erika Galéria

2023. december 1-ig.


Magyar Nemzeti Galéria /// TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében

A TechnoCool című tárlat annak az 1990-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra és a partik új látványvilága meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, az általuk felvetett kérdésekben is megjelent. A kiállítás több mint félszáz alkotó művein keresztül a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kis mértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be. Kurátorok Harangozó Katalin, Major Sára, Petrányi Zsolt és Tarr Linda Alexandra.

Csörgő Attila: Félgömb III., 1996/2000
Fotó: Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

2024. február 11-ig.


Kisterem /// Albert Ádám: Regnum et Gloria

Albert Ádám jelentéselemző konceptuális munkáinak egyik fő kérdése, hogy a műalkotás helye, intézményi helyzete hogyan befolyásolja a néző kondicionált látásmódját. Képes-e a művészet mint jel egy önmagán túlmutató jelentés felé vinni?

2023. november 24-ig.


Művészet Malom /// Az élet vendégei

Szintén Szentendrén látható az a kiállítás, mely az egykori keleti blokk országainak „nemzeti mozijai”-t mutatja be; a háború utáni időszakban itthon létező filmkészítés és korai videós gyakorlat sokféleségét, és azon művészek és amatőrök, valamint profik munkáit, akik a korlátozások ellenére független és kísérleti alkotásokat készítettek mind önállóan, mind pedig kisebb, államilag finanszírozott amatőr filmklubok, fesztiválok és stúdiók támogatásával.

2024. január 21-ig.


+1

MOME /// Talks on everyday imaging – the analogue and digital realm of the vernacular

A nemrég elindult online fotóművészeti platform, a Eidolon Center for Everyday Photography és online magazinja az Eidolon Journal konferenciát szervez november 2-án a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

Meghívott előadók: Geoffrey Batchen, Michal Simunek, The Family Museum, Lukas Birk, Gellér Judit, Tamási Miklós, Kardos Sándor, Annebella Pollen, Joanna Zylinska és Joachim Schmid.

Borítókép: Komoróczky Tamás: Addikció, 1997, © Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria