Hirdetés
Hirdetés
— 2024. február 23.

Süveges Rita nyerte el az Esterházy Art Award Közönségdíját

A decemberben a zsűri által díjazott művészeken túl – Horváth Gideon, Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin művészpáros, valamint Trapp Dominika – tegnap átvehette az elismerést a Breaking the Frame – Making Future című kiállítás közönsége által megszavazott legjobb munka alkotója, Süveges Rita is.

A szavazásra a díjra jelölt művészek válogatott műveiből rendezett Breaking the Frame – Making Future című, 2023. december 15-től 2024. március 3-ig a Ludwig Múzeumban látható kiállításban volt lehetőség február 22 délig – több mint négyezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az Esterházy Art Award Szólj bele! Közönségdíj nyertese Süveges Rita festőművész lett. A kismartoni Esterházy-kastély Fehér-termében 2024. április 14-én nyílik a díjazottak, Horváth Gideon, Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina művészpáros, Süveges Rita és Trapp Dominika kiállítása. Az Esterházy-kastély díszlépcsőjén látható idei installáció elkészítésére Horváth Gideont kérte fel Vitus Weh kurátor.

A közönségtől a legtöbb szavazatot a kezdetektől fogva, fej-fej mellett haladva, a zsűri által eleve díjazott Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin művészpáros mellettSüveges Rita kapta. A közönség kedvencei közé tartoztak még Király Gábor, Lőrincz Áron, Bede Kincső, Vékony Dorottya, Pap Gábor és Ember Sári alkotásai.

Az oklevelet – melyet Süveges (19986) „meleg bársonyokra aprólékosan kidolgozott, a bizonytalan jövő kísérteties belső tereit ábrázoló sci-fi képeivel” érdemelt ki – és a vele járó meghívást az áprilisi kiállításra Ottrubay István, díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung elnöke, valamint Vitus Weh, kurátor, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója adták át Süveges Ritának.

Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung elnöke, Süveges Rita és Vitus Weh, kurátor
Fotó: Kerekes Zoltán

Az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Esterházy Privatstiftung Esterházy Now elnevezésű kortárs képzőművészeti programjának célja az Esterházyak mecénási tradíciójának folytatása és egyben kortárs aktualizálása. A program részeként az Esterházy Privatstiftung 2009 óta kétévente hirdeti meg az Esterházy Art Award képzőművészeti díjat, a három díj odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt. Idén először a közönség is kiválaszthatta kedvencét. Az 5000 euróval dotált elismerést három alkotónak ítélik oda, legutóbb decemberben osztották ki a díjat, melyet számos művész használt már ugródeszkaként, sokaknak jelentett nemzetközi áttörést.

Az 2017-es és 2019-es díjazottak közül, Keresztes Zsófia és Nemes Márton jelen lehettek és lehetnek a Velencei Biennále Magyar Pavilonjában: Keresztes Zsófia 2022-ben mutatta be alkotásait, Nemes Márton 2024-ben képviseli hazánkat.