Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 6.

Videojáték Monet-festményekben

Kézzel festette Pat Naoum független játékfejlesztő és művész annak a videojátéknak a látványvilágát, melyet Claude Monet életrajza és munkái ihlettek.

Hét évbe telt míg elkészült a The Master’s Pupil című videojáték, Pat Naoum független játékfejlesztő és művész kézzel festett munkája. A játékban megelevenedő képeken nemcsak Monet festményei láthatók, Naoum a virtuális világba beleszőtte az impresszionizmus atyjának életrajzát, beleértve a szürkehályog miatti látásvesztését is.

A játékosok így tulajdonképpen Claude Monet szemébe vagy látásába helyezkedhetnek bele egy amorf figurán keresztül, amely fel-alá ugrál egy dzsungel indái között, utalva Monet természet iránti tiszteletére.

A megoldandó rejtvények sorozata próbára teszi a játékosok kitartását és képességeit, miközben az idővel is versengeni kell, hiszen a progresszív szürkehályog-betegség elnyeli Claude Monet látását. Ahogy a játékosok megfejtik a rejtvényeket, segítenek Monet-nak néhány remekmű elkészítésében. A játékban a művek eredeti keletkezési körülményei is szerepet kapnak; a fejlesztés fontos célja volt, hogy a játékosok minél többet megtudjanak a művész életéről.

Fotó: themasterspupil.com

Pat Naoum nemcsak a játék menetére összpontosított, hanem arra is, hogy tökéletesítse a Monet-szerű légkört. Tizenkét, kézzel festett pályán zajlik a játék, melyek a bonyolult vizuális dizájn alapjait képezik. Hét évig dolgozott azon, hogy kellőképp megjelenjen a természet szeretete, és a plein air festés világa. A videojáték szinte minden részletét valódi műalkotások felhasználásával hozta létre, először analóg technikákkal, majd ezeket dolgozta fel digitálisan. Egy Instagram-bejegyzésében röviden ismerteti is a játék készítésének kreatív folyamatát.

A kalandok során a játékosok szembesülnek azokkal a kihívásokkal, amelyekkel maga Claude Monet is szembesült a való életben; beleértve – a művészi képességeit veszélyeztető szürkehályog okozta jelentős látásvesztéssel folytatott küzdelmén túl – felesége, Camille halálát is.

Fotó: themasterspupil.com

A hályog elsősorban Monet színérzékelésére volt rossz hatással, egy idő után a tubusok feliratairól tájékozódott, és meg kellett jegyeznie, hogy mely szín hol található a palettáján, csak így tudta a megfelelő árnyalatokat kiválasztani. A játékosoknak itt komoly szerepük van: ügyelniük kell többek közt a színkombinációkra is, egy-egy rosszul megválasztott szín miatt a szürkehályog „kap pontot”.

„Gondolkodj úgy, mint egy művész, amikor színeket keversz össze a feladatok elvégzése közben, és ne lepődj meg, ha fizikai erőfeszítéseket is kell tenned, amikor Monet munkáját segíted” – fűzi hozzá videojátékához Pat Naoum, a designboom cikkében. Fontos hozadék, hogy a videojáték oktatási médiummá válásával a fiatalabb generáció szélesebb köreihez is közel hozható Claude Monet művészetének jelentősége.

A játék Steam (Windows, Mac) és Nintendo Switch platformokon fut.

Humboldt forum