Hirdetés
Hirdetés
— 2023. december 7.

Meghalt Vera Molnár

Egy hónappal 100. születésnapja előtt meghalt Vera Molnár, magyar származású francia alkotó, a számítógépes és a generatív művészet úttörő alakja.

Molnár a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult művészettörténetet és esztétikát, de hamarosan Franciaországban telepedett le. Meghatározó tagja lett a technológia és a képzőművészet kapcsolatát kutató francia művészeti szcénának. Az 1950-es évek elején egy sor absztrakt kompozíciót készített, amelyek kódolt geometriai formák ismétlésén alapulnak. Már korai munkáival lépést tartott azokkal az Európa-szerte működő művészcsoportokkal, amelyek azt kutatták, hogyan lehet a grafikai jeleket programozni és újrakombinálni. A kinetikus művészettel kísérletező GRAV (Group de Recherche d’Art Visuel) egyetlen női alapító tagjaként Molnár 1961 és 1968 között tökéletesítette geometrikus alkotásait, elsajátította a korai programozási nyelveket, algoritmusokon keresztül alakította munkáit. Alapítója volt az Art et Informatique-nek, a számítógépes művészet első alkotóit tömörítő kollektívának is.

© Bertrand Hugues

Maïa Kantor az Archives of Women Artists Research & Exhibition (AWARE) számára készített Molnár-életrajzában említi, hogy Molnár saját munkásságát úgy jellemezte, mely „a három cons (ami franciául „bolondok”-at is jelent) között helyezkedik el: a konceptualisták, a konstruktivisták és a számítógépek között”.

Az utóbbi években alkotásai iránt megújult az érdeklődés. Szerepelt a 2022-es 59. Velencei Biennálén köponti pavilonjában, 2023-ban pedig NFT-sorozatot készített. A Themes and Variations (Témák és variációk) címet viselő alkotás 500 veretes egyedi generatív műalkotás gyűjteménye, amely egyesíti több évtizedes digitális művészeti gyakorlatát az NFT-k bevezetésével bekövetkezett fellendüléssel.

A Centre Pompidou februárban mutatja be munkáit. A párizsi kortársművészeti központ is megrendüléssel adta hírül Vera Molnár halálát. Magyarországon a Vintage képviseli a művészt; a galéria közösségi oldalán tette közzé korában ezt a videót, melyen Vera Molnár saját alkotói gyakorlatáról beszél magyarul.


Bart Drenth TEFAF