Hirdetés
Hirdetés
— 2023. december 21.

Színek, könyvek, bajuszok – A mű heti ajánlója

A színek játékának szigorú törvényei vannak, ezt járja körül több kiállító is e heti ajánlónkban; melyben továbbá betyáros bajszok bukkanak fel, valamint néhány könyv – akár utolsó pillanatos ajándékötletként. Ráadásprogram: karácsonyi punk-party. A két ünnep közt is fogyasszanak művészetet; ajánlóval legközelebb az új évben jelentkezünk, addig is kellemes hátradőlést és nyugodt, kiállítótermi andalgásokat.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Ludwig Múzeum /// Breaking the Frame – Making Future

Az Esterházy Art Awardhoz kapcsolódó Breaking the Frame – Making Future című kiállítás az idei pályázók legjavának munkáit mutatja be. A tárlaton a nyeretesek – Horváth Gideon, a Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin művészpáros, valamint Trapp Dominika – pályaművein kívül Bede Kincső, Bernáth Dániel, Birkás Mona, Ember Sári, Gallov Péter, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kristóf Gábor, Lőrincz Áron, Oláh Norbert, Pap Gábor, Pintér Gábor, Süveges Rita, Tollas Erik, Vékony Dorottya munkái láthatók.

2024. március 3-ig.


K.A.S. Galéria /// Losonczy István: Szín=Tér

„Losonczy István Pécsett, a DLA elvégzése után a Keserű Ilona által 2007-ben alapított Színerő mesterkurzuson kezdett el azonos tónusértékű színárnyalatokon át körbeérő, összefüggő szivárvány-színsorokat festeni. Azóta is ezt a rendszert vagy színkeverési alapelvet fejleszti tovább és alkalmazza a tőle telhető legváltozatosabb módokon. A színskála előre „behangolt” elemeit ma már légmentesen lezárható üres óntubusokba tölti, mert így egyrészt hatékonyabban tud versenyezni az olajfesték száradási idejével, másrészt mert a jelenleg 180 tubusból álló „színorgona” remekül kiaknázható lehetőségeket adhat más, akár a spontaneitásnak is nagyobb teret engedő festői technikák gyakorlására és továbbfejlesztésére.

A K.A.S. Galériában nyíló kiállításának képei új, 2022-23-ban készült alkotások. A látogatók azt a másfélszer másfél méteres színkört is láthatják, ami az idei Innsbrucki Nemzetközi Művészeti Vásáron is kiemelt helyen szerepelt és itthon még nem volt kiállítva. A Szín=Tér című kiállítás anyaga az elmúlt évek alatt folytatott kutatásainak az eredménye.”

2024. január 10-ig.


Viltin /// Joláthy Attila: Irreálisnak tűnő valóság

A Viltin kállítása egy sokáig rejtve maradt művész, az 1927 és 1998 között élt Joláthy Attila életművét mutatja be, mely szerves részét alkotja a második világháború utáni magyar művészettörténetnek. A galéria mint a művész hagyatékának gondozója, immár másodszorra rendez retrospektív kiállítást Joláthynak. „Az Irreálisnak tűnő valóság a koherens és fegyelmezett életmű korai, széles körben még nem ismert, párizsi fejezete. A vibráló színekkel operáló 1960-as évekbeli korszak Magyarországra visszakerült alkotásaiból először mutat be válogatást ez a hiánypótló kiállítás.”

Joláthy 1956-ban költözött Párizsba, előtte dekoratőr és műszaki rajzoló állásai mellett Márffy Ödön tanítványa, majd tanársegédje lett. Franciaországban 1958-60 között a Grand Chaumiére magánakadémia növendéke lett, később az Art 62 művészcsoport (Évry, 1962) alapítója és vezető tagja. „Bevallása szerint 1962-63-ban kezdett el önállóan komponálni. A műszaki rajzok világa inspirálta és ahogy egyszer összegezte: a műszaki élet az ember szellemi produktuma, a tudás kontrollál; indítást viszont csak az érzelem adhat. A műszaki kultúra birtokában dolgozta ki a harmincezer színt tartalmazó saját színszabványát.”

2024. január 20-ig.


Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum /// Rigójancsi

A 19. és a 20. század fordulóján a Monarchia kikötővárosában, Rijekában is kialakult a kávéházi kultúra. A város emblematikus „intézménye” volt a Kontinental szálloda és kávéház, melynek neve máig összefonódott a rigójancsi süteménnyel. A kiállítás bemutatja, ki volt a sütemény névadója, Rigó Jancsi, miként házasodott össze „a kor legérdekesebb nemesasszonyával” és azt, hogy „különleges szerelmük hogyan szolgált ihletül egy édesség megalkotásához.”

2024. március 31-ig.


Csikász Galéria, Veszprém /// Aideen Barry, Szabó Eszter: Főtt béka

A kiállítás két fanyar humorú művész, Szabó Eszter és az ír Aideen Barry munkáit mutatja be, köztük rajzokat, festményeket, videókat, animációkat és installációkat. A cím arra a hiedelemre épít, hogy a fokozatosan felmelegedő vízben a béka nem érzékeli a veszélyt, és elpusztul, amikor a víz eléri a forráspontot – e jelenség mint a kortárs valóságunk metaforájaként foglalkoztatja a két művészt. Szabó és Berry végül leleplezik, hogy a béka valójában sosem forr meg, hanem kiugrik a szabadságba.

2024. január 14-ig.


drMáriás: Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról

A munkásságával egészen ellentétes érzelmeket kiváltó drMáriás ezúttal könyv formátumban foglalta össze alkotásait – hosszabb-röviebb kommentárokkal egészítetve ki azokat. Százötven festmény és ugyanennyi szöveg „visz minket hatalmas utazásra jelen politikai világunkban Orbántól Biden-ig, nagy művészeink panteonjában Adytól Orwellig, történelmünkben Mátyástól a koronavírusig, témáiban az űrutas Szent Istvántól Kádáron, majd a rendszerváltókon át a mai oligarchákig, prófétákig és Cicciolináig, festészetében a Leonardótól Schielen át Banksy-ig megidézett megannyi stílusban, szövegeiben pedig hol Örkény egyperceseire, hol Bukowski költészetére, hol Hofi vagy Fábry világára emlékeztetve-” olvasható a barokkos könyvajánlóban. A kiadványhoz melléklet is jár: egy Tudósok hanglemez.

Kiadó: Inda Press Kft., 2023, Ár: 8990.-


Mészáros Flóra: Lantos

Mészáros Flóra művészettörténész monográfiája Lantos Ferenc (1929–2014) művészetét helyezi nemzetközi kontextusba. „A könyv alapgondolata, hogy a pécsi születésű művész mesterén, Martyn Ferencen keresztül már fiatalon elsajátította a nonfiguratív gondolkodásmódot, s ezzel közel került a kurrens nemzetközi művészeti irányzatokhoz. Így a szocializmus elszigeteltsége ellenére, azaz a nemzetközi trendek személyes megismerése, megtapasztalása nélkül külföldi kortársaihoz hasonló eredményekre jutott.”

Forrás: Zsdrál Galéria

Kiadó: Zsdrál-Art Művészeti Galéria, 2023, Ár: 18.900.-


Susan Sontag: A fényképezésről

Az amerikai író, aktivista legendás, 1977-ben született esszégyűjteményét adta ki idén a Helikon papírkötésű zsebkönyvsorozatában. „Milyen hatással lehet a valósághoz fűződő viszonyunkra az, hogy a fényképezőgépünkkel szabadon leképezhetjük (lemásolhatjuk, dokumentálhatjuk, módosíthatjuk vagy épp helyettesíthetjük) a minket övező világot? Susan Sontag ebben a hat esszét (és egy idézetgyűjteményt) tartalmazó kötetben a rá jellemző utánozhatatlan szépirodalmi stílussal és filozófiai megalapozottsággal vizsgálja a fotográfia történetét, és vet számot a fotózás szerteágazó, megannyi kérdést és problémát felvető kulturális jelenségével.”

Kiadó: Helikon, 2023, Ár: 2990.-


+1

101klub /// Post Punk New Wave 1977-1984 Christmas Party

„Mi köze van a 70’s/80’s punk/new wave szcénának a karácsonyhoz?
HÁT NEM SOK!” – írják a szervezők, bemutatva a line-upot, melyben azért mégiscsak lesz egy-két karácsonnyal kapcsolatba hozható zeneszám. Azonban a szenteste közeli atmoszféra óhatatlanul is ünnepi hangulatot kölcsönöz a Beat on the Brat által szervezett eseménynek.

2023. december 22.

Aneta Szyłak