Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 28.

Korszellemek szinkronicitása – A mű heti ajánlója

Különböző korok szellemei öltenek testet tartalmas kiállítások formájában, melyekért Budapest mellett Győrbe és Dunaújvárosba is érdemes elutazni.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Torula /// I’m afraid i can do that

„A nemzetközi csoportos kiállítás címét a 2001: Űrodüsszeia ikonikus jelenete inspirálta: a HAL 9000 nevű mesterséges intelligencia a küldetés védelmének érdekében emberi irányítói ellen fordul, és megtagadja a parancs teljesítését. A kiállítás címe HAL méltán híres mondatának kifordítása, arra a várakozással teli szorongásra épít, amely jelenleg a mesterséges intelligenciák képességeit, illetve ezek társadalmunkra gyakorolt hatásait övezi a közbeszédben. Mire is képes valójában egy AI rendszer, és mi az, amire sosem lesz alkalmas? Mit tud adni nekünk, és mit fog elvenni tőlünk? Mi az oka annak, hogy várakozással teli izgalom helyett az aggodalom, a félelem és a frusztráció érzései dominálnak?” – teszi fel sorra a kérdéseket a kiállítás, melynek kurátora Sárai Vanda.

Kiállítási enteriőr

2023. október 21-ig.


Centrális Galéria /// Megrendelt emlékezet. Magyar kiállítások Auschwitzban, 1960/1965

A kiállítás- és a könyvprojekt az 1960-as, első auschwitzi magyar tárlaton kiállított, teljesen elfeledett, azonban kivételes műalkotásokat, valamint az 1965-ös, ugyanott megrendezett állandó kiállításra megrendelt monumentális képzőművészeti gyűjteményt mutatja be.

A roma holokauszttal foglalkozó legkorábbi magyar képzőművészeti alkotásokkal kiegészülve a mostani kiállítás rávilágít a téma az 1960-as évekbeli kiállításokon tapasztalható hiányára. A kiállításnak a budapesti Blinken OSA Archívum részeként működő Centrális Galéria ad helyet. Az intézmény 2004-ben rekonstruálta az auschwitzi magyar kiállítások történeti részeit. A projekt keretében 2023 áprilisában elkészült a 2004-es kiállítás online változatának rekonstrukciója. A kiállításhoz 2024-ben egy gazdagon illusztrált, 200 oldalas katalógus, a kiállításon bemutatott témákat részletesen tárgyaló monográfia is készül.

Kiállítási enteriőr

2023. december 3-ig


ICA-D /// Chlif Mária: Minták kötnek

Az ICA-D termeiben három szekcióba szerveződő válogatás elsősorban Chilf Mária utóbbi években készült akvarelljeire helyezi a fókuszt (melyek többsége esetében az akvarell és a fotókivágás technikáinak érett szintézisével találkozunk), de a kétezres évek meghatározó műciklusait is felvonultatja, s a művész korai munkáiból – akvarellek, fotogramok, installációk – is bemutat néhányat.

A kiállításon először szerepel a művész új, kifejezetten a dunaújvárosi közönségnek dedikált munkája.


Chilf Mária: Infiltráció (részlet), 2021-2023, akvarell, fotókivágás, papír, 150×250 cm
Fotó: ICA-D

2023. november 10-ig.


Knoll Galéria /// Ludmila Hrachovinova: The Carried Body

Ludmila Hrachovinova (1984) Csendes, közvetlen sürgetés című kiállításával mutatkozott be három éve Budapesten, most legújabb, absztrakt formák rendszerének tűnő, ám egyúttal testrészekre utaló és térbeli viszonyokat idéző munkáit mutatja be.

A szlovák művész festményeit és szobrait szokatlan pozíciókba helyezi, ezáltal a festészet, a rajz, a plasztika médiumait egyszerre vizsgálja – miközben kétségbe is vonja azok normáikat.

Ludmila Hrachovinova: The Carried Body 1., 2023, acryl, pigment, vászon, 145×160 cm

2023. november 4-ig.


1111 /// Geibl Kata: There is Nothing New Under the Sun

A Koppenhágában és Budapesten élő fotós sorozatát nem a nihilista beletörődés jellemzi, sokkal inkább napjaink folyamatos, megállás nélküli küszködésére reflektál. Arra, hogy „úgy élünk és dolgozunk, mintha a munka által valami módon mégiscsak üdvözülhetnénk. Geibl munkásságának egyik fő jellegzetessége, hogy képein egészen lírai módon képes megörökíteni a korszellemet. Kiemelten fontos számára, hogy olyan társadalmi kérdésekkel foglalkozzon, amelyeknek hatásait mindannyian a bőrünkön érezzük, ugyanakkor művei túlmutatnak azon, hogy bizonyos ideológiák illusztrációként működjenek.”

A sorozatot kiegészítő See Daylight című esszékötet, amely teljes terjedelmében végigolvasható a galériatérben is, azokat a kérdéseket igyekszik montázsszerűen felrajzolni, hogy hogyan is formálják a fiatal művészek pályáját a piaci hatások. Geibl korrajza a munkáról és az érvényesülés lehetőségeiről szól, ez pedig bárki számára ismerős lehet, aki valaha küszködött azzal, hogy megtalálja a helyét korunk kapitalista realizmusában.

2023. október 25-ig.

Borítókép: Chilf Mária : Vonulás, 2022-23 részlet, Fotó: ICA-D