Hirdetés
Hirdetés
— 2023. november 9.

Felszabadító tanulságok – A mű heti ajánlója

E heti válogatásunkban meghitt galériatermek és egy remek dokufilmklub a hatodik kerület feltörekvő kultúrhelyszínén várják a tartalmas beltéri programra vágyókat.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Resident Art Galéria  /// Néha 0 vagyok, néha meg 1 │ BRAUN ANDRÁS retrospektív kiállítása

Braun András a kilencvenes évek közepén az op-, illetve a pop-art, a minimalizmus és a konceptuális festészet mezsgyéin alkotott, de valójában nem csatlakozott egyik irányzathoz sem. Egyéni, strukturalista látásmódja eleinte absztrakt képi elemekből, organikusan, konstruktívan vagy szeriálisan építkezett. Későbbi képein egy-egy motívumot környezetéből kiragadva, azt tetszőlegesen ismételve hozta létre a látványt, amely a hirtelen jött kapitalizmus reklámiparának képdömpingjére és látásmódjára ironikus, néha groteszk módon reflektált.

Braun András: Háromszoros hurrá, 2015.

2023. december 8-ig.


Trafó Galéria /// Katarina Šević és László Gergely (Tehnica Schweiz): A kereső

A kiállításon a két művész által külön-külön vagy – néhol más társalkotókkal is együttműködve – közösen készített különböző műfajú munkák egy diorámába rendeződnek, melynek középpontjában a tudás rendszerezésének, a jelen megőrzésének, valamint a múlt utólagos olvasásának olyan lehetőségei jelennek meg, melyek a konkrét tartalomtól ellépve apró mozdulatsorokban, hétköznapi gesztusokban, hangokban vagy szubtilis megközelítésekben ragadhatóak meg.

Katarina ŠEVIĆ: Jelmez – Ing, 2010
Fotó: Biró Dávid

2024. január 7-ig.


Dubniczay-palota /// A fény árnyéka

A kiállítás témájának kiindulópontja, a Veszprémben élő Jokesz Antal experimentális fotográfiai sorozata. (Cím nélkül, 1978-79, brómezüst-zselatinos nagyítás). E munka köré szerveződik a tárlat koncepciója, mely szerint a fény energiaként nyomot hagy a fizikai valóságban. Ez a problémafelvetés, köti össze a más-más időszakban keletkezett műveket és alkotóikat, akik közt a budapesti METU (Metropolitan Egyetem) egykori és mostani hallgatói és tanárai is jelen vannak.

Jokesz Antal: Tűzpróba, 1978-1979
A Vintage Galéria jóvoltából

2023. november 26-ig.


acb Galéria /// Roskó Gábor: Bizonytalan aszimmetria

Roskó Gábor (1958) főként absztrakt képekkel kísérletezett az elmúlt 3 év során, ezek felszabadító tanulságait építette be legújabb sorozatába, mely most néhány, szintén új kerámiával kiegészülve debütál. A művész legutóbb kiállított festményeit összességében egyfajta sötét tónusú figuralitás jellemezte, a korábbi művekhez képest Roskó azonban most már egy teljesen új festészeti program szerint dolgozik.

Roskó Gábor: Cím nélkül, 2023
Az acb Galéria jóvoltából.

2023. december 8-ig.


Liget Galéria /// Susan Vecsey: Tenger és ég találkozása


A Liget Galériában rendezett önálló tárlat a magyar származású amerikai festőművész első bemutatkozása a magyar közönség előtt. „Művein keresztül a táj élményét absztrahálja: festményei Long Island keleti partján tett hosszú séták eredményeként jönnek létre. A művész először szénvázlatokat készít, melyek műtermében alakulnak festményekké. Festészeti technikájának köszönhetően az ecset érintését mellőzve önti a festéket a vászonra – ez a gesztus elősegíti, hogy a néző tekintete meditatívan vándorolhasson a képfelszínen és felfedezhesse a pigmentek mögött rejlő anyag szépségét.”

Susan Vecsey, Untitled (Blue / Purple), 2019
olaj kollázsolt lenvásznon, 30 x 40 cm
A művész és a Berry Campbell Gallery jóvoltából. Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

2023. november 17-ig.


+1

Eötvös 10 /// Harmadik szem dokumentumfilmklub: Arcélek, útszélek

Oltai Kata művészettörténész válogatásában remek filmklub talált otthonra a 6. kerületi kultúrtérben. Jövő kedden hétkor a legendás Agnès Varda, a francia újhullám egyetlen női tagjának alkotását lehet megtekinteni. Varda a film készítésekor 89 éves volt. Alkotótársa az 1983-as születésű francia fotós és street artist, JR, akinek fotóautomatává átalakított lakókocsijával együtt indultak Franciaország eldugott falvaiba, ahol a helyiekkel beszédbe elegyedtek, majd gigantikus méretű portrékat készítettek róluk. „A képek házak, pajták, gyárépületek faláról, vonatok oldaláról köszöntek vissza. Az Arcélek, útszélek ezeket a szívmelengető találkozásokat dokumentálta, és a nem mindennapi, immár örök barátságot, mely az út során szövődött a furcsa páros között. Varázslatos hangulatú és felejthetetlen road movie.”

2023. november 14. 19:00.

Borítókép: Roskó Gábor munkája.