Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 14.

Bezár az olaszországi Lampedusa szigetén működő migráns múzeum

A Hit és Párbeszéd Múzeuma hét évvel ezelőtti megnyitása óta 75 000 látogatót fogadott a lampedusai Pelagie Régészeti Múzeum felső szintjén. Az öt teremben kiállított anyagban szerepeltek hajótörések nyomán talált tárgyak, egy eritreai gyermek rajza, amely a hazájában átélt kínzásokról tanúskodik; valamint látogatható volt egy multimédiás terem is, ahol videók és hangfelvételek segítségével képzelhették el az érdeklődők, milyen átkelni a Földközi-tengeren egy kis csónakkal.

Lampedusa szigetére érkezett tunéziai bevándorlók a lampedusai tengerészeti múzeum
egyik szobájában alszanak 2011. február 15-én. Fotó: AFP/Roberto Salomone

Az Október 3. Bizottság nevű civil szervezet, amelyet a Lampedusa partjainál 2013-ban bekövetkezett hajótörés során 368 migráns halála után alapítottak, korábban engedélyt kapott az 500 négyzetméteres helyiség ingyenes használatára. Azonban a Pelagie vezetőváltása után 10 000 eurót kellett fizetnie azért, hogy egy évre egy kisebb, nagyjából 40 négyzetméteres helyet bérelhessen a szervezet – írta meg a The Artnewspaper.

A bizottság azt válaszolta, hogy nem tudja finanszírozni a vállalkozást, így nem nyitja meg újra a múzeumot a júniusi nyári zárást követően. „Nagyon sajnálom, hogy az erőfeszítések és az elvégzett munka ellenére nem volt és nincs meg az akarat arra, hogy Lampedusán továbbra is legyen egy, a migrációnak szentelt múzeum” – mondta Tareke Brhane, a bizottság elnöke közleményükben.

A Hit és Párbeszéd Múzeuma 2016 júniusában jött létre egy egész éven át tartó kiállításként, amelyet az olasz kulturális minisztérium a szicíliai régióval és Lampedusa önkormányzatával közösen szervezett. A Pelagie múzeumban rendezett kiállításon Carravaggio Amorino dormiente (1608) című, az Uffiziből kölcsönzött művét mutatták be az iszlám művészet és a tengeren talált migránsok tárgyai mellett. A megnyitón Sergio Mattarella olasz elnök azt mondta: „Azért vagyok itt Lampedusán, hogy felavassam ezt a múzeumot, mert a kultúra egyesíti a népeket, a találkozás fontos eszköze”.

Carravaggio: Amorino dormiente (1608)

A kiállítás után, 2017-ben a bizottság az oktatási minisztériummal és az önkormányzattal 3 évre szóló szerződést írt alá a múzeum működéséről, melyet 2020-ban további három évvel meghosszabbították.

Idén márciusban azonban változás történt: egy kormányrendelet értelmében az agrigentói Valle Templi Régészeti Parkot jelölték ki a Pelagie múzeum működtetésére – az agrigentói és lampedusai múzeumok széleskörű átrendezésének részeként.

Egy május 13-án kelt levélben az új vezetőség arra kérte a bizottságot, hogy fizessen évi 10 000 eurós díjat a Pelagie két helyiségéért, hozzátéve, hogy a jövőbeni kulturális tevékenységeket a vezetőséggel kell egyeztetni. A bizottság öt napot kapott a válaszadásra.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint az elmúlt hét évben több mint 30 000 migráns fulladt vízbe, amikor megpróbálta elérni Olaszország partjait. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kemény migrációs irányvonala várhatóan az év folyamán csúcsosodik ki, amikor a tengeren elfogott felnőtt férfiakat az újonnan épülő albániai táborokba küldi.

Mindemellett az Október 3. Bizottság szóvivője elmondta, hogy nem gondolják, hogy a múzeum bérleti díjának bevezetése politikai indíttatású lenne. Hozzátették, hogy a bizottság tárgyalásokat kezdett Lampedusa és Agrigento, a jövő évi olasz kulturális főváros önkormányzataival a múzeum tartalmának új helyre való költöztetéséről.

A menekültek száma 2024 májusára világszerte elérte a 120 millió főt, derül ki az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezetének a 2023. év menekültügyi adatait és folyamatait összefoglaló, 2024-es Global Trends jelentéséből.

Borítókép: A 2013. október 3-i lambedusai hajótörés – melynek során 368 bevándorló fulladt a tengerbe – emlékére készült installáció. Fotó: Alessandro Bremec/NurPhoto/AFP