Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 5.

Végtelen kriptotél: Hello Kitty sem tudta megmenteni az NFT startupot

Hiába kötött olyan népszerű márkákkal partnerséget, mint a Hello Kitty vagy a Nickelodeon, és hiába volt az értéke egykor 333 millió dollár – a milliárdos műgyűjtő, Steve Cohen által támogatott Recur kevesebb, mint három év után megszűnik.

A milliárdos Steve Cohen – aki egyben a New York-i MoMA, a Museum of Modern Art vagyonkezelője – által támogatott Recur NFT startup cég beszüntette működését. A Recur nyilatkozatában az „előre nem látható kihívásokra és az üzleti világban bekövetkezett változásokra” hivatkozott. A platform értéke egykor 333 millió dollár volt, ám idén november 16-ig teljesen leáll – írta meg mások mellett a Hyperallergic.

A startup egyéni web3-funkciókkal, például márkaspecifikus NFT-kkel, játékeszközökkel, hűségprogramokkal vagy tagsági ösztönzőkkel segített más cégeknek. A Recur egy jogdíj-funkciót is kifejlesztett a művészek és alkotók számára, hogy profitáljanak tartalmuk ismétlődő eladásából, függetlenül attól, hogy melyik NFT piac segítette a tranzakciót.

A japán Sanrio cég 1975-ban nyilvánosságra hozott
világsikerű mesefigurája,
mely 1976 óta számos országban
védjegy alatt áll.
Fotó: Wikipedia

Noha a csúcson közel 400 000 vert NFT-vel és olyan jól ismert partnerekkel működött együtt, mint a Sanrio és az Emoji, mégis be kellett fejeznie működését. De az úgynevezett „kriptotél“, melynek egyre kevesebben látják a végét, nemcsak a Recurt késztette végleges zárásra: év elején egy másik NFT-platform, a Nifty’s, hasonló pénzügyi aggályok miatt állította le a működését, akárcsak a Tessera.

Az év elején több volt alkalmazott csoportos keresetet indított a Recur ellen, miután a vállalat 2022-ben két tömeges elbocsátást hajtott végre, és ezzel 300 főről 100 alá csökkentette a dolgozói létszámot. A kereset azt állítja, hogy a Recur megsértette a munkavállalók jogait biztosító törvényt (a Worker Adjustment and Retraining Notification (WARN) Act-et), mivel a tömeges elbocsátásnál nem tartotta be az előzetes 60 napos értesítési kötelezettséget.

A Recur felhasználóinak augusztus 31-ig kellett kivenniük NFT-jüket, és egyben rendezniük az egyenlegüket, mivel a webhely addigra már nem támogatta az elsődleges és másodlagos értékesítést. A fennmaradó NFT-k és metaadataik átkerülnek a platformról az IPFS, azaz Bolygóközi fájlrendszerbe (InterPlanetary File System-be), mely egy decentralizált tárhely, ahonnan a gyűjthető tárgyak a Recur nélkül is elérhetővé válnak.