Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 14.

Fák gyökérrendszerén alapuló generatív művészeti sorozat kerül az NFT-k piacára

The Secret Life of Trees címmel generatív művészeti NFT-sorozat jelenik meg idén júniusban, amely összetett algoritmusokon keresztül rekonstruálja a föld alatti gyökérrendszerek szerves növekedési mintáit. Az alkotó Maya Lin, szobrász.

2021-ben Maya Lin – aki a washingtoni, Vietnami veteránok emlékművét is jegyzi – 49 darab atlanti fehér cédrusfát állított fel a manhattani Madison Square Parkban; az egyébként is veszélyeztett fákat eredeti élőhelyükön elárasztotta a sós víz, elpusztultak. A projekt a Ghost Forest nevet kapta, a szobrász munkáira jellemző módon részben szobor, részben emlékmű lett – a természet erejének szimbóluma, mely megrázóan emlékeztet arra, mennyire ki vagyunk szolgáltatva az éghajlatváltozásnak, és milyen törékeny az ökoszisztémánk.

Az ökotudatos public art mű, a gyökér nélkül „elültetett” fák látványa idővel Lin figyelmét a talaj felszíne alatti tevékenységekre irányította. Ahhoz, hogy vizualizálja fák földalatti viselkedését az NFT-k világához fordult.

„Amikor létrehoztam a Ghost Forestet, azon gondolkodtam, hogy az egyes fák a gyökérszerkezetükön keresztül hogyan kezdenek kommunikálni egymással” – mondta a művész az Artnet News-nak.„Ez a projekt abból a felismerésből fakad, hogy a talaj alatt a fák gyökerei összefonódnak és kommunikálnak egymással, egy rejtett és bonyolult élő, összekapcsolt rendszert alkotva a föld felszíne alatt.”

Lin NFT-jei kis magvak formáját öltik majd. De nem maradnak sokáig így: a kinőtt gyökerek gyorsan átalakítják a digitális műalkotásokat – a művész szavaival – „különböző színű, több szárból álló organizmusokká”.

„Érdekelt az organikus növekedési minták számítógéppel való generálása, de ezek általában a fraktálmintázaton alapulnak, és sokkal geometrikusabbak” – mondta. „Nagyon szerettem volna felfedezni egy organikusabb, élő növekedési mintát, amely minden elvetett mag esetében egyedi időkeretet használ. Ugyanis néhányuk lassan fog növekedni, és arra ösztönzi a tulajdonosokat, hogy legyenek türelmesek.”

Lin projektje egyike annak a három a Pace galéria által életre hívott Pace Verso kiadásnak, amelyet idén tavasszal és nyáron terveznek megjelentetni az Art Blocks-szal kötött folyamatos partnerség révén. Az első a PRELUDES, Trevor Paglen élményszerű NFT-sorozata, amely a grafikus látványt ötvözi olyan zeneszerzők által ihletett muzsikával, mint John Cage és Iannis Xenakis, akik saját munkájuk során algoritmusokkal kísérleteztek.

Szintén a Pace Verso-nál jelenik meg John Gerrard 195 egyedi NFT-ből álló új sorozata, a World Flag, melynek darabjai más-más nemzet zászlóját ábrázolják sivatagi környezetben; s amely kapcsolódik korábbi NFT munkáihoz, például a Petro Nationalhoz

Ariel Hudes, a Pace Verso vezetője kifejtette ki, hogy a generatív művészetben rejlő lehetőségek az NFT-k igazi terepe. „Itt találkozik igazán a forma és a tartalom” – nyilatkozta, majd hozzátette: „Őszintén hiszem, hogy a generatív művészet velünk marad, és olyan eszköz lesz, amelyet sok nagy művész fog még a jövőben használni. Ennek az elején lenni pedig nagyon izgalmas.”