Hirdetés
Hirdetés
— 2022. október 2.

A januári csúcshoz képest 97 százalékkal esett az NFT-k kereskedelme

Hatalmasat zuhant az NFT-k piaci kereskedelmi értéke az idei év elejének csúcsához képet. Egyesek a buborék kipukkanásáról beszélnek, mégsem jósolják az NFT-k végét, mások szerint még az is kérdés, az art world területére tartozó jelenségről beszélhetünk-e egyáltalán.

Az NFT (nonfungible token) piac zuhanásáról számol be több lap is, a Bloomberg jelentése alapján. Eszerint a januári értékekhez képest hatalmas, 97 százalékos az esés az NFT-k piacán.

Az idei év elején 17 milliárd dolláros piacról volt, amely szeptemberre 466 milliós lett, írja a Bloomberg a Dune Analytics adataira hivatkozva. Az Artnet News megjegyzi, hogy az OpenSea, a legnagyobb NFT piactér júliusban elbocsátotta dolgozóinak húsz százalékát, a “kripto tél” közeledtének egyértelmű jeleként.

Az OpenSea idén májusra a tranzakcióinak drámai, 99 százalékos esését tapasztalta, 2,7 milliárd dollárról, 9,3 millióra, a legnépszerűbb NFT-k pedig, a Bored Ape Yacht Club és a CryptoPunks 53, illetve 20 százalékot estek ugyanekkor.

Az Observer cikke egy szakértőt idéz, aki szerint egyértelmű buborék-hatásról van szó, az NFT-k körüli hype utáni normalizációról, de arról nem, hogy az NFT piac végleg kimúlna. A lap másik megszólalója, egy műkereskedelmi tanácsadócég embere pedig azt a kérdést veti föl, az NFT-ket miért tekintjük egyáltalán a műtárgypiac, az art world részének. Eszerint a vélekedés szerint az NFT-k értéknövekedése vagy csökkenése mögött az húzódik meg, hogy hányan és mennyit hajlandók fizetni értük, míg a kvalitásos műtárgyak esetében ez nem így van.

Borítókép: Bored Ape #1584 forrás: Bored Ape Yacht Club