Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 18.

Sztrájkra készülnek a malagai Picasso-múzeumban

Veszélybe kerülhet a malagai Picasso múzeum 20. – és Picasso halálának 50. – évfordulójára tervezett rendezvénysorozat, miután a múzeum dolgozói úgy döntöttek, a több hónapja tartó bérrendezési vitában sztrájkkal próbálnak érvényt szerezni követeléseiknek.

Egy kilenc hónapos munkaügyi vita végére tennének pontot a Museo Picasso Málaga munkatársai a szeptember 18-tól 22-ig tartó munkabeszüntetéssel, amely valószínűleg késlelteti a spanyol művész munkái előtt tisztelgő, halála 50. évfordulójára időzített kiállítás megnyitóját.

Ha a sztrájkolók feltételei nem teljesülnek, valószínűleg elhalasztják a tárlatot, ami azért is érintheti kellemetlenül az intézmény vezetését, mert a Museo Picasso Málaga kulcsfontosságú szerepet vállalt a Celebrating Picasso 1973-2023 nemzetközi kezdeményezésben, amely a város híres szülöttének munkáiból 50 kiállítást foglal magában Európa és az Egyesült Államok intézményeiben.

Ráadásul a múzeum – mely Spanyolország tíz leglátogatottabb múzeumának egyike, átlagosan 800 ezer belépővel évente – októberben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, amire szintén külön programokkal készülnek.

Az idei év azonban „nem az ünneplésről szól a Museo Picasso Málaga munkatársai számára” – nyilatkozta a The Art Newspapernek a dolgozók képviselője. Mindennapos sztrájkőrség felállítását tervezik az intézmény bejárata előtt, hogy „tisztességes munkaszerződést” kényszerítsenek ki a vezetőségből. A tiltakozást a szeptember 25-i hétig is meghosszabbíthatják, ha nem érne el eredményt.


© Comité de Empresa Museo Picasso Málaga

A tavaly őszi tárgyalások megkezdése előtt a dolgozókból álló üzemi bizottság összehasonlító tanulmányt készített tíz másik múzeummal, köztük a Museo Carmen Thyssen Málagával, a Museo Thyssen Madriddal, a Fundación Miróval és a Museu Picasso Barcelona-val. „A Museo Picasso Málagában jóval alacsonyabbak voltak a bérek és rosszabbak a munkakörülmények, mint a többi szervezetnél” – mondta a képviselő. „Méltányos munkaügyi megállapodásra törekszünk, amelyben a bér-, munka- és szociális feltételek megegyeznek más múzeumokéval.”

A sztrájk egészen pontosan a The Echo Of Picasso című, több mint 30 nemzetközi művész munkáiból álló csoportos kiállítást veszélyezteti, amelyet Eric Troncy francia művészeti kritikus állított össze, és azt vizsgálja, hogy Picasso művészi gyakorlata milyen hatással van a mai színtérre.

Picasso 1881-ben az andalúz kikötővárosban jött a világra; a múzeum rövid sétára található a művész szülőházától. Noha a család később, Pablo kilenc éves korában az észak-spanyolországi A Coruñába költözött, élete hátralévő részében is andalúznak vallotta magát, festményein gyakran visszaköszönt Malaga és az ott élő emberek.