Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 27.

Zajlik a kulturális visszarendeződés Lengyelországan

Menesztette a varsói kortárs művészeti központ jobboldali igazgatóját a kulturális miniszter.
Piotr Bernatowiczot Lengyelország korábbi, a Jog és Igazságosság pártja által vezetett kormánya nevezte ki az intézmény élére.

Csaknem öt évvel azután, hogy átvette Varsó kiemelkedő kortárs művészeti intézménye, az Ujazdowski-kastély (CCA) vezetését, Piotr Bernatowiczot leváltotta posztjáról Hanna Wróblewska jelenlegi lengyel kulturális miniszter.

Az ideiglenes igazgató Kamila Bondar lett, aki 2015 óta az ING Lengyel Művészeti Alapítvány elnöke és gyűjteményének kurátora.

A miniszter szerint Bernatowiczot június 24-én „államháztartási szabálytalanságok” miatt menesztették. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy szeretné, ha visszaálna a CCA „eltűnőben lévő identitása […], mely egykor a különböző területekről származó, eltérő érzékenységű művészek laboratóriumát jelnetette, mindannyiunkat szolgálva – mára azonban egyetlen ember nézeteinek megjelenítésének helye lett”.

A minisztérium honlapján közzétett közlemény szerint egyidejűleg nyilvános pálylázatra kerül sor az állandó igazgató megtalálására. „Az új igazgató egyik feladata az lesz, hogy párbeszédet kezdjen a széles körűen képviselt művészi közösséggel az intézmény jövőjéről.”

A lépés számos ellentmondásos kiállítás és projekt előzőtt meg, amelyet Bernatowicz irányításával hoztak – illetve hoztak volna létre, mint például a Velencei Biennáléra tervezett program, ezt az új kormány még januárban lemondta, helyette egy ukrán kollektíva szerepel most a lengyel pavilonban.

Az Ujazdowski-kastély Fotó: Wikipedia

Marianna Dobkowska, a múzeum Re-Directing East programjának kurátora szerint, aki több mint egy évtizede dolgozik a CCA-nál, a „hír régóta várt megkönnyebbülést hozott, és új reményt ad az intézményben égetően szükséges változásokhoz. “

Dobkowska a The Art Newspaper-nek nyilatkozva elmondta: „A művészi közösség megérdemel egy olyan kastélyt, amelyet hozzáértő emberek bölcsen kezelnek.

Az elmúlt 4,5 év nagyon sötét időszak volt mind a munkatársak, mind a művészeti közösség számára. Sok nagyszerű ember hagyta el a csapatot, azon kevesek egyike vagyok, akik túlélték ezt az időszakot, és ez egy örömteli nap számunkra.”