Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 7.

Újranyitott a libanoni Sursock Múzeum, alig három évvel a várost sújtó robbanás után

Újraindult és megnyitotta kapuit a felújított Sursock Múzeum Libanonban, alig egy kilométerre a városban felmérhetetlen károkat okozó, három évvel ezelőtti robbanás centrumától.

A 2020 augusztus 4-én történt robbanás nyomán több mint 300 000 embert kényszerült elhagyni otthonát, több mint 7000-en sérültek meg, és legalább 217 ember meghalt az Amnesty International statisztikái szerint – emlékeztet a Hyperallergic. A robbanás, amely 15 milliárd dolláros kárt okozott a városban, a libanoni kikötő egyik raktárában történt, ahol nem megfelelő módon tároltak hatalmas mennyiségű ammónium-nitrátot.

A végzetes robbanás a város kulturális örökségében és számos művészeti intézményében is kárt tett – ezért is nagy jelentőségű, hogy a felújított múzeum most megnyithatta kapuit a látogatók előtt. A robbanásban a gyűjtemény egy része és a maga az épület is súlyos károkat szenvedett. A katasztrófa időpontjában két, összesen 126 művet tartalmazó kiállítás volt éppen látható a múzeumban, amelynek jelentése szerint a művek közel fele rongálódott meg. Mostanra 55 művet sikerült teljes egészében helyreállítani.

A Sursock Art Musem Libanonban, május 26-án, az ünnepélyes újranyitáskor. Forrás: Sursock / Facebook

A Sursock felújítása 2,5 millió dolláros projekt volt, amelyhez hozzájárultak nemzetközi szervezetek, illetve kormányok is.

A múzeumnak ma otthon adó, 1912-ben épült villa egy libanoni arisztokrata gyűjtő, Nicolas Sursock tulajdonában volt, ma a nevét viselő intézmény gyűjteménye 1500 művet számlál és a város kulturális örökségének fontos része. Otthont ad például a Fouad Debbas Collection-nak is, amely egy fotó- és kéziratgyűjtemény 30 ezer képpel és kéziratokkal Libanon, Szíria, Palesztina, Egyiptom és Törökország XIX. és XX. századi múltjából.