Hirdetés
Hirdetés
— 2023. március 30.

MKE: online műtárgyvásár a török földrengés áldozatainak megsegítésére

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) online jótékonysági aukciót szervez, amelyre az egyetem oktatói és hallgatói 100 alkotást ajánlottak fel. A bevétel összegével a törökországi földrengés károsultjait segítik.

Az MKE, a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ online adománygyűjtést élő jótékonysági aukciót szervez a török földrengés áldozatainak megsegítésére – számol be közleményében az egyetem. Az online adománygyűjtéshez az MKE oktatói és hallgatói 100 tervezőgrafikai alkotást ajánlottak fel. A többségében dedikált, egyedi művészeti alkotásokhoz bárki hozzájuthat, aki – egy aukciókhoz hasonlóan – a leggyorsabban adakozik.

Februárban drámai léptékű katasztrófa sújtotta Törökországot, amelyben ötvenezren vesztették életüket. A történelem során nem sok olyan földrengés volt, amely ennyi halálos áldozatot követelt volna – ismerteti az MKE közleménye. 2 millió ember vált otthontalanná, 230.000 épület sérült meg és 30.000 dőlt össze. 1,5 millió ember jelenleg is sátrakban, konténerekben él. A természeti katasztrófa Törökországban 13,5 millió embert érint.

Az MKE a Sharity online adománygyűjtő alkalmazás támogatásával megvalósuló aukciót indít, ahol akár kisebb összegekkel is lehet segíteni a török katasztrófa áldozatait. Egy aukcióhoz hasonlóan, kisebb vagy nagyobb összegeket lehet felajánlni az app.sharity.hu/mke oldalon vagy a Sharity applikációján keresztül. Ha az egyösszegű adomány eléri egy adott alkotás névleges értékét, a felajánló megkapja azt. Limitált szériájú műalkotásokról van szó, melyek legtöbbje az alkotó kézjegyével van ellátva és amelyekből legföljebb 5 példány találhat gazdára.

Az online adománygyűjtő akció április 20-ig tart.

Az MKE folytatást is tervez. A teljes egyetemi közösséget bevonta a gyűjtésbe: az oktatók és aktív hallgatók mellett volt hallgatóink is folyamatosan ajánlják fel műalkotásaikat, amelyek egy valódi aukció keretében kerülnek hamarosan kalapács alá.

Borítókép: Gazientep, Törökország, 2023 február. Forrás: Flickr / European Union (Fotó: Lisa Hastert)