Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 11.

Sajnálom – háború!

Kijev, Harkov és Herszon régiók felszabadítása óta egy ukrán nonprofit szervezet több mint 500, orosz katonák által hátrahagyott graffitit gyűjtött össze.

„Üres. Itt nincs bejárat.” Bucsa. Fotó:  Alena Grom

Kijev, Harkov és Herszon térségében a felszabadított területekre visszatérő ukránok orosz katonák által hátrahagyott graffitiket és feliratokat fedeztek fel az utcákon és a korábban elfoglalt épületekben. Ezeket dokumentálja a Mizsvuhami ukrán kulturális nonprofit szervezet Wall Evidence elnevezésű nyílt archívuma, amelyet az orosz invázió jövőbeli kutatására és elemzésére hoztak létre.

„Ezeket az írásokat dokumentálni kell mielőtt az emberek eltüntetik őket, ami gyorsan meg fog történni, hiszen érthető módon nem akarnak a megszállás nyomai mellett élni” – nyilatkozta Anasztázia Olekszij az archívum projektmenedzsere a  Hyperallergic cikkében.

„Z” Trosztanyec, Szumi. Fotó: ERA

Olekszij Kijevben maradt a régió megszállása alatt, és az oroszok visszavonulása után, 2022 április elején felkereste a közeli falvakat is. Ekkor fedezték fel kollégáival, a Mizsvuhami alapítójával, Pavlo Hajdajjal és Olekszandr Filonenko filozófussal a különféle falfirkákat, és úgy döntöttek, elkezdik dokumentálni azokat.

A Wall Evidence csapata több mint 500 feliratot gyűjtött össze a felszabadult területekre irányuló expedíciók során, és ezeket térképre is felvitték. A helyiektől hallott történetek elég​ felkavaróak. Ilyen például az egyik lerombolt könyvtárban talált felirat keletkezése, melyet az orosz katonák egy olyan rúzzsal firkáltak fel, ami az egyik könyvtárosé volt, és a fiókban találhatták.

A gyűjtemény darabjai különböző kategóriákba csoportosíthatók: elsősorban az orosz hadjáratban katonai szimbólumként használt „Z” és „V” betűk szerepelnek benne, majd a NATO-val kapcsolatos obszcenitások, a Zelenszkijt célzó szidalmak, valamint szovjet jelképek, mint például a sarló-kalapács, a vörös csillag és 1941–1945, azaz a „Nagy Honvédő Háború” dátuma.

„Sajnálom – háború!” Zdvuzsivka, Kijev, 2022, fotó: Okszana Szemenik, Mizhvukhamy

„Kedvenc kategóriánk a bocsánatkérés…” – mondta Rokszolana Makar, a Wall Evidence csapat kutatója. Emellett ezek a bocsánatkérések gyakran az elszámoltathatóság elkerülését célozzák. Például: „Sajnálom – háború!” vagy „Elnézést a rendetlenségért, nem baj, majd az amerikaiak segítenek a takarításban.”

A háború előrehaladtával azonban a bocsánatkérések megritkultak. Ehelyett a legutóbbi feliratok a nacionalista büszkeséget és katonai bravúrt visszhangozzák.

„Csontokkal etetjük a gyerekeiteket.” Novij Bikiv, Csernihiv. Fotó: Alexey Furman/Getty Images

A Wall Evidence célja, hogy további forrás legyen az Ukrajnába érkező orosz katonák személyazonosságának ellenőrzéséhez. Egyes feliratok betekintést nyújthatnak a háborúba bevonult emberek földrajzi és demográfiai adataiba, valamint felfedik a katonák dandárszámát, megkönnyítve így az azonosításukat. Más bizonyítékokkal együtt a levéltári adatok is jelentős alapot jelenthetnek a jövőbeni háborús bűnökkel kapcsolatos vádakhoz.

A Wall Evidence csapata adatait elsősorban a nemzetközi kommunikáció, valamint a művészeti és tudományos kutatások forrásának tekinti. A csapat eredetileg a feliratok reprodukcióján gondolkodott Európa különböző városaiban, hogy megmutassák az oroszok narratíváját. Az ötlet azonban végül szükségtelennek bizonyult: sok orosz emigráns ugyanazokat a kijelentéseket hangoztatja saját graffitijeiben külföldön is.

„Z” Balaklija, Harkov. Fotó: Jana Kononova, Bird in Flight.

„Mindezek egyértelműen demonstrálják az oroszok szándékait” – magyarázta Olekszij – „ és ez nem Putyin vagy a hatóságok, hanem hétköznapi emberek, akik a hadseregben szolgálnak, de hosszú ideig száműzetésben is élnek.”

Borítókép: „A te otthonod az én otthonom.” Kijev. Fotó: ProSLAV