Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 29.

“Tudjuk, milyen ország ez, nincs ebben semmi meglepő.” Őrizetbe vették az ukrajnai agressziót elítélő orosz múzeumigazgatót

Jekatyerinburg egykori polgármestere, az ottani ikonmúzeum jelenlegi igazgatója, Jevgenyij Rojzman nem először bírálta Putyin politikáját. Most rendőrök törték rá az ajtót és vitték el, mert nem áll be az orosz elnök mögé.

Érdekes, ellentmondásoktól sem mentes figurája az orosz közéletnek a napokban 60. születésnapját ünneplő Jevgenyij Rojzman (Yevgeny Roizman). Saját bevallása szerint már 14 éves korában elhagyta a szülői házat és „útnak indult a nagyvilágba”. Útja nem volt egyenes; néhány, róla megjelent írás szerint 1981-ben lopás és csalás vádjával két év börtönre ítélték. Később történész-diplomát szerzett az Uráli Állami Egyetemen és a 90-es években különböző ellenzéki pártok színeiben bekapcsolódott a helyi és az országos politikába is. Fő témái a korrupció és a kábítószerek elleni küzdelem voltak; 1999-ben Jekatyerinburgban elindította a Város kábítószerek nélkül című programot és ugyanitt létrehozott egy rehabilitációs központot is, ahová ellenfelei állítása szerint erőszakkal is bevitetett kábítószerfüggő fiatalokat.

2003 és 2007 között tagja volt az Állami Duma alsóházának; 2013-ban megválasztották Jekatyerinburg polgármesterévé; a Polgári Platform képviseletében szoros küzdelemben győzte le a Putyin-féle Egységes Oroszország Párt jelöltjét – a polgármestereket egyébként ekkor választották utoljára közvetlenül. Funkcióját öt éven keresztül töltötte be; közben 2017-ben az ellenzéki Jabloko párt képviseletében indult a tartományi kormányzói választásokon, azonban alulmaradt a kormánypárt jelöltjével szemben.

Jevgenyij Rojzman. Forrás: Wikimedia Commons, fotó: Lee Ayrton

Rojzman 1999-ben létrehozta Oroszország első magánkézben lévő jelentős ikonmúzeumát, mely az orosz ikonfestészetben fontos szerepet játszott ún. nyevjanszki (uráli) iskolát képviselő munkákat őrzi. A művészettörténet az iskola működését az 1734-1919 közötti időszakra teszi, ebből a közel két évszázadból a múzeumnak több mint 600 ikont sikerült összegyűjtenie, ami az adott iskolához tartozó műveknek ma is a legnagyobb gyűjteménye. Az intézmény kollekciója később egyebek mellett faszobrokkal, térképekkel, kéziratokkal, ősnyomtatványokkal is bővült, melyeket részben az állandó, részben időszai kiállításokon mutatnak be a látogatóknak. A múzeum jelenleg zárva tart, honlapján az olvasható, hogy „a komplexitás és az előre nem látható változások életünk velejárói és nem mindig magunk dönthetünk róluk. De ne adjuk fel – hamarosan minden a helyére kerül”.

Az „előre nem látható változások” nyilvánvaló utalás az Ukrajna elleni orosz agresszióra, amit Rojzman kezdettől fogva határozottan elítélt és véleményének különböző fórumokon rendszeresen hangot is adott. Ezért március óta több eljárás is indult ellene, melyek eddig pénzbüntetéssel végződtek, most azonban, úgy tűnik, a hatóságoknál betelt a pohár; augusztus 24-én este a hadsereg lejáratásának vádjával őrizetbe vették. Ahogy a neten keringő többféle videón látható, állig felfegyverzett katonák valósággal megrohamozták a semmilyen ellenállást nem tanusító Rojzman lakását.  Az „ostrom” hírére a helyszínre siető újságíróknak Rojzman csak annyit tudott mondani, hogy „mindannyian tudjuk, milyen ország ez. Nincs ebben semmi újdonság.”

Részlet a jekatyerinburgi Nyevjanszki Ikon Múzeumból. Forrás: tripadvisor

Hírügynökségi jelentések szerint házkutatást tartottak több más, Rojzmannal összefüggésbe hozható ingatlanon is. A hírek nem térnek ki arra, hogy ebben az ikon-múzeum is érintett volt-e, de hirtelen bezárása ezzel is összefüggésben állhat. Hasonló indokkal már korábban is sok embert tartóztattak le Oroszországban; a Szabad Európa Rádió által „karizmatikusnak, de időnként profánnak” leírt Rojzmant eddig valószínűleg nagy népszerűsége mentette meg ettől. Őrizetbe vételének hírére a rendőrség és a múzeum épülete előtt is sokan gyűltek össze szabadon engedését követelve. Ez egy nappal később, legalábbis részben, be is következett: Rojzmant házi őrizetbe helyezték, lakását gyakorlatilag nem hagyhatja el és családján, valamint ügyvédein kívül senkivel sem érintkezhet, nem használhatja telefonját és az internetet sem. Ügyében a nyomozás folytatódik; az ellene felhozott vádak jelenlegi büntetési tétele maximum ötéves szabadságvesztés.

Borítókép: Egy úgynevezett népi ikon részlete a jekatyerinburgi Nyevjanszki Ikon Múzeum gyűjteményéből. Forrás: Ekaterinburg.guide