Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 3.

Nyílik az Istanbul Modern, a Renzo Piano tervezte új intézmény a török megapoliszban

Május 4-én, öt év építés és előkészítés után megnyílik az Istanbul Modern új épülete a Boszporusz partján. Az új épület egy 1,8 milliárd dolláros, hatalmas ingatlanprojekt részeként valósult meg.

A Renzo Piano tervezte új épület sziluettje, némiképp a helyszínre is regálva, hajókat idéz, a homlokzat alumínium paneljei pedig halpikkelyekként csillognak – legalábbis az Artnet News beszámolója szerint. Az épület 11 ezer négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkezik, van hely benne edukációs programoknak, vetítéseknek is, és persze kávézó is helyet kapott az új múzeumban.

Istanbul Modern. Fotó: Kemál Emden

Az épülettel együtt debütál egyéb művek mellett Olafur Eliasson Your unexpected journey című, háromrészes, helyspecifikus installációja is, amelyet kifejezetten az intézmélny megbízására, az új helyszínre készített. Öt új kiállítással nyílik meg az épület, köztük az Always Here cíművel, amelyen női művészeknek az intézménybe 2016 után bekerült munkái láthatók, valamint a Floating Islands című átfogó, gyűjteményi kiállítás, 280 művet felvonultatva.

Törökország vezető kortárs múzeuma 2018-ban zárta be korábbi helyszínét. Az új épület az 1,8 milliárd dolláros Galata Port ingatlanprojekt része, amelynek keretében a város Karaköy kerületének infrasturktúrája gazdagodik számos új fejlesztéssel.

Borítókép: Istanbul Modern. Fotó: Kemál Emden