Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 26.

A múzeum új definíciója szűkítőbb értelmezésnek tűnik a korábbi tervezetnél

A múzeumokat tömörítő nemzetközi szakmai szervezet, az ICOM (International Council of Museums) most zajló, prágai közgyűlése a múzeum fogalmának új definíciójával is foglalkozott. Ránézésre visszalépésnek tűnik az elmúlt években asztalra került korábbihoz tervezethez képest.

Az 1964-ben alapított múzeumszakmai szervezet rendre újraalkotja a múzeum általánosan elfogadott definícióját. A mostani, prágai konferencia a napokban fogadta el az aktuális új meghatározást. Az ezt megelőző definíció 2007 óta volt érvényben, 2019-ben pedig, a szervezet kiotói közgyűlésén megpróbálkoztak egy új, sokkal nyitottabb definícióval, amelyről aztán nem született döntés. Az a tervezet számos demokratikus alapértéket ölelt fel, az inkluzivitást és a közjót hangsúlyozta, amelyhez képest ez mostani, amelyet másfél éves egyeztetési folyamat során alkottak meg, szűkebb és szürkébb lett.

Fotó: Alex Mladenovic, 2017, forrás: Flickr

Az augusztus 24-én elfogadott meghatározásnak egyelőre nincs hivatalos magyar fordítása, ezt az ICOM magyarországi tagszervezete a következő napokra ígéri. A szöveg szerint – a mi fordításunkban – a múzeum “egy, a társadalom javát szolgáló, non-profit, állandó jellegű intézmény, amely kutatja, gyűjti, megőrzi és bemutatja a tárgyi és a nem kézzel fogható örökséget. Nyitott a közönség számára, megközelíthető és befogadó, elősegíti a sokszínűséget és a fenntarthatóságot. Etikus és szakmai módon, a közösségek részvételével működik illetve kommunikál, az edukáció, a szórakozás, a reflexió és a tudásmegosztás sokféle élményét kínálva fel.”

A 2019-es, végül el nem fogadott változat a fentinél bátrabbnak tűnik. Az akkori tervezetben még olyasmik szerepeltek, mint, hogy az új múzeumok “demokratizáló, inkluzív és többszólamú terek, amelyek a múltról és a jövőről szóló kritikai párbeszédet” erősítik. Felismerik és megszólítják a jelen konfliktusait, kihívásait, illetve az emlékezet őrzői a jövő nemzedékei számára, illetve megteremtik a tárgyi és szellemi örökséghez fűződő egyenlő jogok és hozzáférés lehetőségét mindenkinek. Az akkori változat szerint a múzeum “azzal a céllal működik, hogy az emberi méltóságot és a társadalmi igazságosságot, a globális egyenlőséget és a világszintű jólétet előmozdítsa”.

Az ICOM 142 országot vagy régiót képviset, amely 118 nemzeti csoportba szerveződik. A szervezetnek 49 ezer egyéni tagja van. A prágai közgyűlés augusztus 20-án kezdődött és 28-ig tart.