Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 24.

Végleg megszűnik a Paksi Képtár

A paksi képviselő-testület határozata alapján a városi múzeumot átszervezik, és a Paksi Képtár végleg megszűnik – számol be a Magyar Narancs, a Tolna Vármegyei Hírportálra (TEOL) hivatkozva.

A TEOL híre szerint “város kiadásainak csökkentése érdekében” bizonyos szolgáltatások megszűnnek a városban. A megyei hírportál, ahogyan a Magyar Narancs is, a Gyógyfürdőt említi, de a megszűnő helyek között ott van a Paksi Képtár is.

A Képtár, amelyet 1991-ben alapított a 2016-ban elhunyt Halász Károly képzőművész, a Pécsi Műhely egykori tagja, 2007-ben költözött új épületbe, amely hosszú ideig a rendszerváltás utáni első és egyetlen olyan önálló, Budapesten kívüli múzeumépület volt, amely kortárs művészeti, múzeumi intézmény céljára készült (a debreceni MODEM-et 2005-ben adták át, de az nem múzeum, hanem tulajdonképpen kunsthalle). A Képtár funkciója 2018-ban egyszer már megkérdőjeleződött, akkor vezetőváltás is zajlott az intézéményben, de az akkoriban megszellőztetet ötlet, az “atom-múzeum” nem valósult meg a Képtárban, az intézmény kortárs művészeti funkciója nem változott.

Most az utóbbi évtizedek egyik nagyon fontos, nemzetközileg is ismert művészeti helyszíne tűnik el a térképről.

A Paksi Képtár épülete. Forrás: paks.hu

A paksi képviselőtestület határozata nyomán a Paksi Városi Múzeumot átszervezik, ezzel együtt szűnik meg a Képtár. A TEOL szerint Szabó Péter polgármester a döntés nyomán úgy fogalmazott, hogy a Paksi Képtár épületének fenntartása már a kezdetek óta kiemelkedően magas kiadási költségekkel járt a város számára, míg kihasználtsága – leszámítva az iskolás gyermekek számára szervezett múzeumpedagógia foglalkozásokat – nagyon alacsony volt. 

Ez a helyzet hosszú távon nem volt fenntartható, emiatt döntött úgy a képviselőtestület, hogy a Képtárat megszünteti – idézi a TEOL a döntés hátteréről a polgármestert, aki azt is hangsúlyozta, hogy a múzeumi feladatokat a város önként vállalt tevékenységként továbbra is ellátja.

Ezek alapján a Képtár festményei a városi múzeumba kerülnek át. A Képtár hét főállású és egy mellékállású munkatársának munkahelye megszűnik.