Hirdetés
Hirdetés
— 2022. november 1.

Nyíregyháza bezárja múzeumát, kulturális intézményeit

Az energiaárakra hivatkozva a múzeum, a könyvtár, a kultúrközpont és a színház sem üzemel a városban a fűtési szezon nagyobb részében. A bezárás bejelentésekor azonban a világpiacon a gáz ára éppen meredeken esik.

Nyíregyházán november 1-től határozatlan időre bezár a Jósa András Múzeum (amely az Év múzeuma volt 2019-ben), valamint a Váci Mihály Kulturális Központ és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főépülete. A Bencs Villa december 1-jén, a Móricz Zsigmond Színház pedig december közepétől tart zárva – közli a nyiregyhaza.hu.

A Sóstói Múzeumfalu az éves munkatervének megfelelően november 15-én zár, írja a honlap. A központi múzeumban és a Sóstói Múzeumfaluban dolgozók a Kállay Gyűjtemény tagintézményeiben dolgoznak majd. Bezár a Váci Mihály Kulturális Központ és a telephelyei is, a dolgozók más épületekben végzik a munkájukat. November 1-én zár a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főépülete, de a könyvtári szolgáltatásokat fenntartják. 

Az utóbbi hetekben sorra jelentették be hazai városok, települések, hogy bezárják kulturális, illetve sportcélú intézményeik java részét – mindezt több cikkben is áttekintettük. Az energiaárakra való hivatkozás, amellyel az önkormányzatok a bezárásokat indokolják, most új megvilágítást kaphat, hiszen a gáz ára mostanra 100 euró alá esett a holland tőzsdén, ami köbméterenként 400-420 forintos árat jelent. Ez több mint 45 százalékos árzuhanás augusztushoz képest.

Borítókép: Jósa András Múzeum / Facebook