Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 24.

Alig tíz nap alatt 20 millió dollárt hozott Hirst új projektje

Damien Hirst új NFT projektje, a Beautiful Paintings, amely során bárki megtervezheti a saját Hirst-képét, ötezer példánynál tart és húszmillió dollárt hozott eddig, holott alig kezdődött el.

Ahogy arról A mű is beszámolt, Hirst új projektje a ’90-es években készített Spin Paintings sorozatra reflektál, illetve annak “digitális újragondolása”, minthogy a megrendelők AI közreműködésével határozhatják meg az új mű paramétereit.

Azonban szemben a Spin Paintings egyszerű mechanikus technikával, a pörgő vászonra felvitt festék révén kialakított kompozícióival, a Beautiful Paintings művei egy digitális felületen, a művésszel már régebb óta együttműködő HENI nevű tech-cég felületén keletkeznek a megrendelő kívánságai szerint. A projektről beszámoló ArtnetNews szerint a képek olyan módon személyre szabottak, ahogyan a 2010-es években a kívánságra készült Nike-cipők. A műveket végső soron az AI generálja és nem Damien Hirst, a végeredmény pedig NFT, illetve fizikai példány is lehet, a vevő csúcsminőségű, szignált printet kap a pénzéért, abban a méretben, formában (hiszen a “pörgős” képek között kerek formátumúak is vannak), színben, ahogyan eltervezte.

Damien Hirst. Forrás: Twitter

A Beautiful Paintings sikeresnek bizonyult, a projekt első tíz napján húszmillió dollár fölött jár. Ez a lap szerint azt jelzi, hogy a gyűjtők még mindig vonzónak találják Hirst munkásságát, bár meglehet, elsősorban befektetlsi megfontolásokból. Hirst a projekt első szakaszában 5109 fizikai példánynál és 399 NFT-nél tart, és zömmel a nagyobb méretek arattak sikert. Hirst előző NFT projektje, az el nem kelt fizikai példányok elégetéséről is elhíresült The Currency 89 millió dollárral zárt.