Hirdetés
Hirdetés
— 2022. július 27.

Damien Hirst NFT-projektje keretében nyilvánosan műveket éget

Előfordulhat, hogy Damien Hirst akár több száz vagy ezer művét is meg fogja semmisíteni szeptemberi kiállításán, ha nem kelnek el annak az egy éve zajló NFT-projektjének a keretében, amelynek címe The Currency és éppen most ér fordulóponthoz.

Az egykori Young British Artists hullám talán legnagyobb neve, de kereskedelmileg mindenképpen legsikeresebb művésze, Damien Hirst The Currency néven indította el NFT-projektjét még 2021-ben és a projekt most új fázisába lép. A művész tízezer egyedi NFT-t bocsátott ki, amelynek példányait a vevők 2000 dolláros áron vehetik meg. Mindegyik NFT egy-egy szintén egyedi fizikai műtárgyhoz kapcsolódik és a vevő eldöntheti, hogy megtartja a digitális példányt vagy becseréli a fizikaira, azaz a kézzel fogható műalkotásra. A vásárlás és csere határideje éppen ma van és eddig, úgy tűnik, jópár fizikai példány nem talál gazdára a The Currency keretében. Damien Hirst pedig – ahogy erről a The Art Newspaper és az ArtnetNews is beszámol – a megmaradó fizikai példányokat nyilvánosan meg fogja semmisíteni, egész pontosan elégeti azokat a soron következő, szeptemberi kiállításának ideje alatt Londonban.

DAMIEN HIRST: 1295. IT TAKES A VILLAGE, ONE SHOT ENAMEL PAINT ON HANDMADE PAPER, 20 CM X 30 CM, 2016. / Heni Analytics

Hirst a projektet a Heni Analytics nevű céggel közösen indította el és ez a cég követi nyomon és teszi nyilvánossá az eladásokat illetve a másodlagos piaci értékesítéseket. A projekt a Palm blockchain-en zajlik, és a művész illetve a cég hangsúlyozza, hogy ez a kripto-platform az Ethereum-nál és a Bitcoin-nál gyorsabban működik és energiafelhasználását tekintve környezetkímélőbb. A számok azt mutatják, hogy több mint ötezer token még megvan és eddig 4219-et cseréltek be fizikai példányra. Tehát előfordulhat, hogy Hirst nagy mennyiségű művet fog megsemmisíteni szeptemberben.

Maguk a fizikai példányok egyébként egy 2016-ban keletkezett sorozat darabjai. Egyedi, azonos méretű, 20 x 30 cm-es festményekről van szó, amelyeket kézzel készült papírra festett a művész. Számozott, bélyegzett és szignált példányok, mindegyiknek egyedi címe van, amelyet egy algoritmus generált Hirst néhány kedvenc számának dalszövegeiből. Az autenticitás érdekében a művek vízjelet is tartalmaznak, valamint egy Hirst portréját megjelenítő hologramot.

Az ArtnetNews beszámolója szerint egy évvel ezelőtt 2036 NFT példánynál tartottak az eladások, 47,9 millió dollár értékben. Ehhez képest a múlt hónapban 170 példány kelt el, 1,4 milliót hozva. Eközben a fizikai példányok másodlagos eladásai jobban teljesítettek, januárban, a Phillips London árverésén egy példány 26 ezer dollárért kelt el.

Függetlenül az anyagi eredményektől, Hirst úgy érzi, eddigi legizgalmasabb projektje zajlik éppen, amelyben a pénzüket költő vevők nem pusztán gyűjtők, hanem résztvevők is. A The Art Newspaper-nek azt mondta, a koncepció “a művészet, mint pénznem és mint értékképző eszköz ideáját” célozza. Szerinte a projekt “a művészet és a valuta határát járja be, ahol a művészet megváltozik és pénznemként kezd el működni, illetve amikor a valuta kezd el művészetté válni.” Mint mondja, “nem véletlen, hogy a kormányok a pénzérméken is a művészetet használják fel. Azért teszik, hogy megbízzunk a pénzben. Művészet nélkül nagyon nehéz bárminek is hinni.”

Hirst kiállítása a megmaradt fizikai példányokból szeptember 9-én nyílik a Newport Street Gallery-ben, Londonban, a műtárgy-megsemmisítést pedig a hírek szerint a Frieze kortárs vásár idejére időzítik.