Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 4.

Akarsz magadnak egy eredeti Damien Hirst festményt? Majd csinál neked az AI!

A képzőművészeti világ egyik legnagyobb sztárja és legdrágább neve, Damien Hirst már felhagyott a Spin Paintings néven ismert festményei létrehozásával. Ehelyett most bárki létrehozhatja a magáét, Hirst szignójával, a művész és egy tech vállalat közös NFT-projektjében.

A Beautiful Paintings című új projektben bárkinek lehetősége van hozzájutni a saját, AI-generálta spin paintingjéhez. A művész által a ’90-es években, egy pörgő, mechanikus szerkezet segítségével létrehozott képekhez hasonló művekhez juthat most mindaz, aki megelégszik egy algoritmus random kreativitásával, másrészt hajlandó fizetni is ezért.

A HENI nevű tech cég felületén lehet létrehozni a képeket, itt a megrendelő tizenkét szín és huszonöt féle “spin” megoldás, azaz stílus közül választhat, illetve akár teljesen véletlenszerűvé is teheti a folyamatot. A megadott paraméterek alapján létrehozott képet NFT-ként és fizikai formában, magas minőségű nyomatként is birtokolhatja a megrendelő, azaz vásárló, különböző méretben, Hirst szignójával ellátva. A vásznak 1500 és 6000 dollár közötti árért vásárolhatók meg, az Ethereum blockchain-en levő NFT 2000 dollárba kerül. A projekt április 10-ig tart.

A harminc éves Spin Paintings sorozatot Hirst 1992-ben kezdte és egy időben David Bowie-val is együttműködött a létrehozásuk során. Akkor a képekhez akkor az inspirációt egy, a művész gyerekkorában, 1975-ben látott tévéshow adta, a Blue Peter, amelynek az egyik adásában egy egyszerű, kör alakú kartonlap pörgetésével, a festéket változó ritmusban a felületen szétterítve hoztak létre izgalmas képeket.

A Spin Paintings-ből most Beautiful Paintings sorozat lett, az eljárás pedig teljes mértékben digitális. A projektben közreműködő HENI Analytics nevű céggel Hirst tavaly már együtt dolgozott a The Currency nevű NFT-projektben, amely emlékezetes – és sokak által vitatott – módon számos mű elégetésével ért véget.