Hirdetés
Hirdetés
— 2022. július 8.

Az emlékezet aktivizmusa: Boszniában a múzeumok egyesíthetik a szétszakadt nemzetet?

Szarajevói múzeumok szerepelnek esettanulmányként azon a konferencián, amely a boszniai fővárosban zajlik és arra keresi a választ, hogy mit kell megőrizni vagy éppen elfelejteni a múltból, és miként segíthet ez a folyamat az egymás megértésén alapuló, tartós béke megteremtésében.

Bosznia-Hercegovinában ma törékeny béke van és az ország fájdalmas örökséget cipel. A Jugoszláviától való függetlenedés (1991) történelmi jelentőségű pillanata hamarosan szertefoszlott és a boszniai háború (1992–1995) borzalmai – Szarajevó három évig tartó ostroma, a srebrenicai mészárlás – rázták meg az országot. A polgárháborúban mintegy 100 000 ember vesztette életét. Szarajevó és Srebrenica olyan intézmények létrehozásával, mint a Historical Museum of Bosnia and Herzegovina és a Srebrenica Memorial Center elkezdte a történelemmel való szembenézést és megbékélést.

Ezek az intézmények a héten közösen rendezik meg a Why Remember? Peace, Conflict and Culture című nemzetközi konferenciát. A programot összeállító csapat tagja többek között Paul Lowe brit fotográfus is, a London College of Communication oktatója, aki az 1990-es évek elején fotóriporterként járt először Szarajevóban, hogy dokumentálja a város ostromát.

Paul Lowe: Anti-Sniper curtain, Alipasnopolje, Sarajevo, 1994., VII Photo Agency

Lowe a The Art Newspaper-nek a konferencia apropóján arról beszélt, hogy minden konfliktus mögött nagyobb és szélesebb körű összefüggések is húzódnak, és ezen összefüggések mentén, összehasonlítások során válnak láthatóvá a párhuzamok a nemzetek történelmében. Lowe szerint más társadalmak konfliktusainak vizsgálata megkönnyítheti, hogy saját traumáinkról gondolkozzunk. Úgy véli, a konferencia a népirtás szisztematikus jellegére is igyekszik rávilágítani; arra, hogy az olyan látszólag spontánnak és kaotikusnak tűnő eseményeket, mint amilyen a srebrenicai mészárlás is volt, konkrét vezetők egy csoportja szervezte és irányította.

A konferencia másik fő előadója, Tali Nates, a Johannesburg Holocaust & Genocide Centre alapítója és igazgatója is megerősíti Lowe-t. A johannesburgi múzeum alapítójaként csapatával saját országának fájdalmas múltján túl, Ruanda, Mozambik, és más afrikai országok történelmével is foglalkozik. Nates Dél-Afrika történelméről szólva kifejtette, mennyire nehéz a saját múltról beszélni, annak a jelenhez és jövőhöz való szoros kapcsolata miatt, éppen ezért hasznos más nemzetek és társadalmak felé kitekinteni. Szerinte az emlékhelyek és múzeumok felelőssége, hogy a megfelelő látogatói részvétellel az emlékezet aktivizmusának helyévé váljanak. 

A konferencia július 6. és 8. között zajlik, Szarajevóban.

Borítókép: Ron Haviv fotója 1994-ből. VII Photo Agency