Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 12.

Az egyetem történetében először szervez jótékonysági aukciót a Képző

Április 21-én, pénteken 18 órától kerül sor arra a jótékonysági aukcióra, melyet a török földrengés áldozatainak megsegítésére szervez a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ. Az eseménynek az egyetem Barcsay Terme ad otthont. Az aukción – a hetek óta tartó online adományozás mellett – a Képző oktatói és hallgatói által felajánlott 128 művészeti alkotásra lehet licitálni.

A 150 éves múltra visszatekintő Magyar Képzőművészeti Egyetem első alkalommal kérte fel oktatóit, aktív és alumni hallgatóit, hogy alkotásaik felajánlásával jótékony célokat támogassanak. Az április 21-i aukción 78 hallgatói és 50 oktatói, alumni alkotás kerül kalapács alá. Az eseményen a licitálók a kortárs művészeti alkotások széles palettájával találkozhatnak, több elismert, az Egyetemen oktató művész is felajánlotta munkáját, többek között Kőnig Frigyes, Sallai Géza, Szurcsik József, Ötvös Zoltán, Kósa János, Felsmann Tamás és Erőss István – adta hírül az MKE.

Szurcsik József: Szemet szemért EA V. / XV., 1991,
papír, litográfia, 70×100 cm

Az esemény házigazdái Bálint Antónia és Gundel Takács Gábor lesznek, az aukció előtt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művészei adnak koncertet. A rendezvényen a képzőművészeti alkotások már 16 órától láthatók, a részvétel regisztrációhoz kötött: a szervezők a jotekonysag@mke.hu email címen várják a licitálók jelentkezését. Az aukción telefonos megbízással is lehet licitálni.  

A Képzőművészeti Egyetem által felajánlott művekből már hetek óta tart egy online jótékonysági adományozási akció is a Sharity oldalán. Az online platformon az adományozók 2023. április 20-ig, száz darab limitált szériájú tervezőgrafikai alkotás egyikét kaphatják meg ajándékba. 

A befolyt teljes összeg a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségén keresztül a Török Köztársaság Belügyminisztériumának a helyi segítőakciókat koordináló Katasztrófa- és Veszélyhelyzet Kezelési Elnökségéhez juttatják el.
Az aukció katalógusa itt érhető el.