Hirdetés
Hirdetés
— 2023. február 8.

Az Art Dubai is segíti a török-szír földrengés károsultjait

A március elsején nyíló Art Dubai nemzetközi művészeti vásár az online jegyeladásokból származó bevételének felét ajánlotta fel helyi és nemzetközi jótékonysági és civil szervezetek számára, hogy a szíriai és törökországi földrengés károsultjain segítsen. Az utóbbi 100 évben példátlan erejű földmozgás súlyos károkat okozott számos kulturális örökségi helyszínen is: többek között a 2000 éve álló Gaziantep vára is nagyrészt megsemmisült.


„Amikor olyan humanitárius katasztrófa történik, mint amilyen Törökországban és Szíriában bontakozik ki, fontos a gyors reagálás” – idézi a The Artnewspaper a vásár szóvivőjét. Az idén tizenhatodszorra, március 1. és 5. között nyitva tartó Art Dubai a vásárra szóló online jegyeladások 50 százalékát a Dél-Törökországban és Észak-Szíriában pusztító földrengések áldozatainak támogatására fordítják.

Nem ez az első alkalom, hogy a közel-keleti vásár szervezői segélyt ajánlanak fel: tavaly egy hasonló kezdeményezésre a háború sújtotta ukrán lakosságnak folyósítottak nagyobb összeget. Ám a mostani tragédia közelebbről érinti a vásárt, mely korábban Törökországgal és Szíriával kapcsolatban álló művészeket, galériásokat, gyűjtőket és egyéb munkatársakat is felkarolt. Az összeget bejegyzett helyi és nemzetközi jótékonysági, valamint civil szervezeteknek ajánlják fel, a bevételt a február 28-ig vásárolt e-jegyek alapján közvetlenül a rászorulóknak juttatják el. Egy jegy ára 90, míg a háromnapos bérlet ára 120 dirham (körülbelül 9 és 12 ezer forint).

A Richter-skála szerinti 7,8-as földrengés és utórengései, melyek Törökország középső és déli részét, valamint Észak-nyugat-Szíriát sújtották, legalább 32000 áldozatot követeltek, és súlyos károkat okoztak kulturális örökségi helyszíneken az egész régióban.

Gaziantep vára 2022 nyarán . (Fotó: Omar Haj Kadour / AFP)

Többek közt a 2000 éves Gaziantep vára is súlyosan megrongálódott. A vár alapjait a római korban, a II. és III. század fordulóján építették őrtoronynak, majd az V. században Jusztinianusz bizánci császár bővítette ki. Tavaly a Gaziantep Védelmi és Hősi Panoráma Múzeum helyszíne lett, mely az 1920-as, a török szabadságharc idején a francia és angol megszállás elleni katonai ellenállására emlékezett.

Gaziantep vára 2023. február 6-án. (Fotó: Mehmet Akif Parlak / Anadolu Agency via AFP)

„A történelmi Gaziantep vár keleti, déli és délkeleti részén, a központi Şahinbey kerületben lévő bástyák egy részét megsemmisítette a földrengés, a törmelék szétszóródott az úton” – írja a CNN. „A kastély körüli vaskorlátok szétszóródtak a környező járdákon. A kastély melletti támfal is bedőlt. Egyes bástyákon nagy repedéseket figyeltek meg.” A vár mellett a 17. században épült történelmi Şirvani-mecset kupolája és keleti fala is részben ledőlt.

A déli Iskenderun városában pedig a helyi média szerint az Angyali üdvözlet-székesegyház omlott össze szinte teljes egészében. A katolikus templomot eredetileg 1858 és 1871 között emeltette a Karmeliták Rendje, majd 1901-ben egy tűzvészt követően építették újjá.