Hirdetés
Hirdetés
— 2022. október 13.

Nem vész el, csak átalakul? Ahogy ígérte, Damien Hirst elégette ezer művét

A brit képzőművész szupersztár beváltotta néhány hónapja tett ígéretét és egy londoni galériában megsemmisítette ezer művét, amelyek mindegyike egy sorozat darabja, de egyedi, szignált műalkotás volt.

A londoni Newport Street Gallery-ben, az ezüstös tűzálló munkaruhába öltözött művész egy NFT-projekt végére tett pontot kedden a műtárgyégetés gesztusával. A művész The Currency  nevű projektjét még 2021-ben indította el, ennek keretében tízezer egyedi NFT-t bocsátott ki, amelynek példányait a vevők 2000 dolláros áron vásárolhatták meg. Mindegyik NFT egy-egy szintén egyedi fizikai műtárgyhoz kapcsolódott és a vevő eldönthette, hogy megtartja a digitális példányt vagy becseréli a fizikaira, azaz a kézzel fogható műalkotásra. Hirst júliusban azt jelentette be, hogy a megmaradó fizikai példányokat a londoni Frieze kortárs művészeti vásár ideje alatt nyilvánosan megsemmisíti. A beszámolók szerint 4581 fizikai példány maradt meg a projekt végére.

View this post on Instagram

A post shared by Damien Hirst (@damienhirst)

Hirst, aki az Instagramon közvetítette is a munkák elégetését, a közösségi médiában így kommentált: “Egy csomóan azt hiszik, hogy többmillió dollár értékű művet égetek el, pedig nem, mindössze befejezem ezeknek a fizikai műalkotásoknak a transzformációját, NFT-vé való átalakulását.” Ugyanakkor a BBC a beszámolójában tízmillió fontra becsülte a most megsemmisített művek összértékét. Hirst szerint azonban “egy mű értéke, legyen az digitális vagy fizikai példány, többnyire nem vész el, ez esetben NFT-re váltódik át”.

Fotó: Isabel Infantes /AFP

A fizikai példányok egy 2016-ban keletkezett sorozat darabjai, egyedi, azonos méretű festmények, amelyeket kézzel készült papírra festett a művész. A színes pontok halmazaiból álló képek mindegyikének egyedi címe van, amelyet egy algoritmus generált Damien Hirst néhány kedvenc zeneszámának dalszövegeiből.

Borítókép: Isabel Infantes /AFP