Hirdetés
Hirdetés
— 2023. március 27.

Lauren Bacallnak dedikált Jackson Pollock-festmény került elő Bulgáriában

Egy csempész-rajtaütés során foglalták le a festményt, amelynek hátoldalán Lauren Bacall amerikai színésznőnek szánt születésnapi üzenet olvasható.

Egy, a bolgár szervezett bűnözés elleni razzia során foglalták Szófiában Jackson Pollock absztrakt expresszionista festő korábban ismeretlen festményét – adta hírül a The Art Newspaper. A festmény 1949-re datálható, és a Bolgár Nemzeti Rádió által idézett szakértők szerint akár 50 millió euró értékű is lehet. A hatóságok nem adtak ki leírást vagy fényképet a műről.

A festményt az Europol által koordinált bolgár és görög szervezett bűnözés elleni erők közös akciója során – melyben Athénban és Kréta szigetén is lefolytatott razziákra is sor került – fedezték fel. Az intézkedések után három görög és egy bolgár állampolgárt vettek őrizetbe. Az akcióban további öt festményt fedeztek fel a bolgár hivatalos információk által meg nem nevezett, de „prominens művészek”-ként titulált alkotóktól.

A Pollock-Krasner házhoz tartozó fészer – mely Pollock műtermeként szolgált 1946-tól haláláig – padlója.
Ez minden bizonnyal eredeti. Forrás: Wikipedia

A Novinite bolgár hírügynökség szerint az állítólagos Pollock-festményt átadták a bolgár Nemzeti Művészeti Galéria szakembereinek. A vászon hátoldalán egy Lauren Bacall amerikai színésznőnek szóló dedikáció látható, amelyet, egyelőre úgy tűnik, maga Pollock írt – mondta Desislava Petrova, Szófia városi ügyész-helyettese egy múlt szerdai sajtótájékoztatón.

„Nagyon tehetséges és kedves barátomnak, Lauren Bacallnak, boldog születésnapot” – olvasható a festmény hátoldalán. Az üzenet 1949. szeptember 16-án kelt, ez volt Bacall 25. születésnapja – közölte az ügyész. Bacall neves műgyűjtő hírében állt, művészeti és ékszergyűjteményének tételei 3,6 millió dollárért keltek el a Bonhams-nél a halála után egy évvel, 2015-ben megtartott aukción New Yorkban. Ebben a hagyatékban nem volt Pollock-mű.

Az ügyészség szerint a festményt nem tartották nyilván eltűntként.

Number 17, 1951.

A valaha eladott legértékesebb Pollock-festmény, a Number 17, 1951, mely 53 millió dollárt (költségekkel együtt 61,2 millió dollárt) ért a Linda és Harry Macklowe művészeti gyűjtemény bíróság által elrendelt, 2021. novemberi aukcióján. Tavaly májusban Pollock Number 31 (1949) című munkája, mely ugyanabban az évben készült, mint az állítólagos, Bulgáriában talált mű, a Christie’s New York-i árverésén 47 millió dollárért (összköltségen 54,2 millió dollárért) kelt el.